La Vanguardia (Català-1ª edició)

Etiòpia és el camp de proves per un dispositiu detector de la pneumònia.

- ROSA M. BOSCH

Etiòpia assaja un dispositiu per aconseguir un diagnòstic més bo de la pneumònia, la malaltia que causa més morts entre els nens. El paper dels treballado­rs de la salut és clau per progressar

L’Assefaix Rifle fa petar els dits per distreure la Tsion, de deu mesos, que es mou inquieta a la falda de la mare, al consultori de Furra, una població a la regió etíop de Pobles del Sud (SNNP). L’entusiasta treballado­ra de la salut s’esforça per tranquil·litzar la menuda. Fa tot el possible per distreure-la i que estigui quieteta. Al final aconseguei­x posar-li al voltant de l’abdomen una mena de cinturó amb un aparell que serveix per determinar si la criatura pateix pneumònia, la malaltia que més morts causa entre els menors de cinc anys, gairebé un milió a l’any a tot el món. Al cap d’un minut, el dispositiu, denominat Charm (Children’s Automated Respiratio­n Monitor), ha comptat 44 respiracio­ns, una xifra que confirma que la Tsion no té la infecció.

L’Assefaix relata que fa tres setmanes la Lome Roma, la mare de la Tsion, va anar al dispensari amoïnada. “La nena va arribar amb febre, respirava malament i tossia, a més de tenir diarrea. El Charm va comptabili­tzar més de 50 respiracio­ns per minut”. En nens de dos a onze mesos, la xifra de 50 o més és la que alerta de la presència de pneumònia, segons els barems fixats per l’OMS.

L’Assefaix, de 32 anys, està satisfeta per l’impacte de la seva tasca al centre bàsic de salut de Furra. Ha nascut i crescut en aquesta comunitat, i els veïns confien en ella. A més de visitar i atendre els pacients, la seva missió és fer pedagogia. Repetir per activa i per passiva que al mínim símptoma de pneumònia, una malaltia que si es combat a temps se supera amb antibiòtic­s, vagin a la seva consulta. “Em fan cas perquè soc una més del poble; soc un dels seus”, explica tímidament.

La Lome va seguir les pautes marcades per aquesta infermera. Proporcion­ar a la seva filla amoxicil·lina dissolta en llet materna durant cinc dies. En les visites de control de les setmanes següents, l’Assefaix ha constatat que la nena ha superat la infecció.

La pneumònia és una patologia prevenible, i guarible quan es diagnostic­a durant la seva fase inicial, un objectiu que es complica en zones allunyades de les ciutats, amb equipament sanitari limitat i amb personal amb una formació escassa. “El repte era trobar una eina fàcil i ràpida de fer servir per poder diagnostic­ar la malaltia en entorns rurals on fins al moment l’única manera de fer-ho era comptant les respiracio­ns manualment amb l’ajuda d’un cronòmetre”, detalla la doctora Haialneix Tarekegn, responsabl­e del programa de pneumònia i diarrea d’Unicef, i també al capdavant del projecte Arida (Acute Respirator­y Infection Diagnostic Aid), encaminat a fomentar la innovació per tal de reduir la mortalitat infantil a causa d’aquesta infecció. Tarekegn continua explicant que a la crida duta a terme per Unicef a fi de buscar solucions van respondre-hi dues empreses, l’holandesa Philips i la california­na Masimo. “Ara a Etiòpia estem testant la proposta de Philips, el Charm, un aparell que costa 35 dòlars, funciona amb piles que duren dos anys i ofereix un diagnòstic ràpid”, afegeix.

Arida va néixer el 2015 fruit de l’aliança entre Unicef i la Fundació La Caixa amb l’objectiu de combatre aquesta infecció, que provoca un 16% de les morts infantils al món (fins a un 22% a Etiòpia) però que només rep un 2% del total de la inversió destinada a salut pública en països en desenvolup­ament. Durant els darrers tres anys aquesta fundació ha aportat cinc milions d’euros per innovar i avançar en aquest camp.

 ?? LUIS TATO / FUNDACIÓ BANCÀRIA LA CAIXA ?? La treballado­ra de la salut Assefaix Rifle comprova que el dispositiu que compta les respiracio­ns marqui 44, la xifra que indica que la petita Tsion ja no té pneumònia
LUIS TATO / FUNDACIÓ BANCÀRIA LA CAIXA La treballado­ra de la salut Assefaix Rifle comprova que el dispositiu que compta les respiracio­ns marqui 44, la xifra que indica que la petita Tsion ja no té pneumònia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain