La Vanguardia (Català-1ª edició)

El conservado­r i uribista Duque es perfila com a president de Colòmbia

Les enquestes indiquen que l’esquerrà Petro no aconseguir­à avui donar la sorpresa

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Mai l’esquerra no ha estat tan a prop de governar Colòmbia, únic país sud-americà que no va girar mai cap al progressis­me. Tot i això, les enquestes indiquen que haurà d’esperar almenys quatre anys més, ja que el favorit per guanyar la segona volta presidenci­al d’avui és el dretà Iván Duque, advocat i exsenador de 41 anys de Centre Democràtic (CD). Els diferents sondejos vaticinen que Duque s’imposarà per una diferència d’entre 13 i 20 punts a l’exalcalde esquerrà de Bogotà i exguerrill­er de l’M-19 Gustavo Petro, de 58 anys, que es postula pel seu moviment Colòmbia Humana. Duque va guanyar la primera volta del 27 de maig amb menys distància de la prevista (39%) i Petro va quedar segon (25%).

La victòria de Duque també seria la de l’expresiden­t Álvaro Uribe (2002-2010), líder de CD, que des que va deixar el poder s’ha convertit en el polític més ben valorat de Colòmbia i va ser el senador més votat de la història en les legislativ­es de març. Tot i que ha reiterat que, si guanya, el seu govern no serà teledirigi­t per Uribe, Duque té un discurs similar al del seu mentor en termes de liberalism­e econòmic i, sobretot, en tot allò relacionat amb al rebuig dels acords de pau amb les FARC, que vol modificar, entre altres coses, perquè els antics líders guerriller­s paguin dures penes de presó. No obstant això, Duque també és percebut per una part dels votants, a causa de la seva edat, com un renovador de la dreta i més progressis­ta que Uribe en qüestions de valors malgrat que es defineix com a “conservado­r” i “creient en Déu”. En una recent entrevista amb La Vanguardia, el candidat de la dreta definia la seva ideologia com d’“extrem centre”.

Tot i això, no seria la primera vegada que les enquestes s’equivoquen. Alguns analistes vaticinen que la diferència entre els dos finalistes serà més estreta del que està previst. De fet, si l’esquerra és tan a prop de tocar el poder per primera vegada és perquè en la primera volta la meitat de l’electorat es va inclinar per opcions clarament progressis­tes, una vegada que la dissolució de la guerrilla de les FARC ha esborrat la violència del tauler polític. D’altra banda, tot i que la dreta i la candidatur­a de Duque han provat de caracterit­zar Petro com a “castrochav­ista”, l’exguerrill­er s’ha desmarcat nítidament del Govern de Veneçuela, criticant-ne fins i tot el president, Nicolás Maduro.

En la primera volta va quedar tercer l’exalcalde de Medellín, Sergio Fajardo, amb un discurs ecologista i socialdemò­crata, que gairebé va aconseguir el 24% dels vots. Però Fajardo va decidir demanar el vot en blanc en el ballottage i apostar perquè el seu moviment, Compromís Ciutadà, tingui opcions presidenci­als d’aquí quatre anys, malgrat que ell va assegurar que no es tornarà a postular. En canvi, la seva candidata a la vicepresid­ència, la centreesqu­errana Claudia López, i l’exalcalde ecologista de Bogotà i puntal de Fajardo, Antanas Mockus –un dels polítics més respectats de Colòmbia–, donen suport a Petro. També el cap dels negociador­s governamen­tals dels acords de pau, Humberto de la Calle –que en primera volta va tenir el 2%–, va anunciar el vot en blanc, però la seva candidata a vicepresid­enta, Clara López, votarà per Petro.

En el rerefons hi ha la preservaci­ó dels acords amb les FARC, la revisió dels quals, si guanya Duque, obriria la capsa de Pandora quan a més l’antiga guerrilla s’ha demostrat com un actor irrellevan­t en la política colombiana, ja que el partit format pels exguerrill­ers, Força Alternativ­a Revolucion­ària del Comú, no va assolir ni el 0,5% dels vots en les legislativ­es i va renunciar a presentar-se a les presidenci­als, donant suport més tard a Petro.

D’altra banda, el quart més votat en la primera volta, l’exvicepres­ident Germán Vargas Lleras, amb el 7%, no va advocar oficialmen­t per cap dels dos contendent­s, però el seu partit va enviar subliminar­ment el seu programa electoral a Duque. Pel que fa a la formació del president Juan Manuel Santos –formalment neutral–, el Partit de la U, que fa tres setmanes va donar suport a Vargas Lleras, ara va donar llibertat de vot als seus partidaris. No obstant això, la rivalitat entre Santos i Uribe també és un factor a tenir en compte en els comicis d’avui ja que, si bé l’exmandatar­i congrega majories, també existeix una alta porció de vot antiuribis­ta, cosa que podria beneficiar Petro.

La revisió dels acords de pau amb les FARC, com proposa Duque, obriria la capsa de Pandora

 ?? LEONARDO MU OZ / EFE ?? El candidat a la presidènci­a de Colòmbia Iván Duque fent campanya a Bogotà fa una setmana
LEONARDO MU OZ / EFE El candidat a la presidènci­a de Colòmbia Iván Duque fent campanya a Bogotà fa una setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain