La Vanguardia (Català-1ª edició)

Al parc Santander

Una part de l’electorat colombià, descontent amb els dos candidats que han arribat a la segona volta, es deixa temptar per l’abstenció

- ANDY ROBINSON Bogotà. Enviat especial

Una cosa queda clara al parc Santander, davant del Museo de Oro de Bogotà. Sigui qui sigui el candidat que guanyi les eleccions colombiane­s, molta gent quedarà descontent­a. Han passat a la segona volta de les presidenci­als dos polítics, Ivan Duque i Gustavo Petro, que, per molt que intentin desplaçar-se al centre, es perceben com a extremiste­s.

“Duque és un home de l’expresiden­t Uribe, i Uribe era responsabl­e dels falsos positius”, diu Héctor Dueñas, que condueix (il·legalment) un cotxe d’Uber. Es refereix a la notòria política realitzada sota la presidènci­a d’Álvaro Uribe d’oferir uns 2.000 dòlars al soldat que lliurava el cadàver d’un guerriller. “Els soldats segrestave­n joves de Ciudad Bolívar (un barri popular al sud de Bogotà), els mataven i els posaven l’uniforme de les FARC”, explica Dueñas, que va votar el centrista Sergio Fajardo a la primera volta.

És un passat fosc que molta gent vol oblidar. Però al rival de Duque, Gustavo Petro, exguerrill­er i exalcalde de Bogotà, se li imputen acusacione­s més fortes, segons les classes mitjanes conservado­res: haver estat un admirador d’Hugo Chávez. “Els homes del petroli són Uribe, Duque, Maduro i Trump; jo no”, sol dir Petro. Però l’arribada de milers d’emigrants veneçolans a Bogotà és un problema per a l’esquerra. La compra massiva de vots per part de la dreta, també.

Tot i que Fajardo, exalcalde de Medellín, va aconseguir una forta pujada en les expectativ­es de vot als últims dies de la campava nya de la primera volta –el 27 de maig passat–, va quedar curt. Molts antiuribis­tes lamenten el resultat. “Fajardo podria guanyar, Petro no”, diu Dueñas, que havia organitzat una xarxa de suport a Fajardo. Petro va oferir un lloc al Govern a Fajardo, però li ha dit que votarà en blanc.

N’hi ha molts que faran el mateix. “No soc partidari de cap dels dos candidats; votaré en blanc”, diu el funcionari jubilat Segundo Narváez, de 78 anys, assegut en un banc davant del museu on els turistes esperen per fotografia­r el prodigiós art orfebre precolombí, el que es va salvar de les foneries espanyoles.

“Vaig votar Uribe una vegada, però després me’n vaig penedir per tot el tema dels paramilita­rs i la corrupció, els negocis tèrbols del seu germà”. Però les polítiques de redistribu­ció de Petro tampoc no el van convèncer. “La seguretat va empitjorar; els carrers es van omplir d’escombrari­es”, diu. Els permisos que Petro facilitar als venedors informals de la perifèria per muntar parades al centre de la capital van ajudar la gent més humil, però l’alcalde va perdre suport al sector formal de l’economia. “Jo aquí treballant de sol a sol i de lluna a lluna, i Petro dona els diners als delinqüent­s”, es queixa una cambrera al vell barri del Candelario que cobra el salari mínim 778.000 pesos (uns 240 euros) mensuals.

Es repeteixen els planys als mitjans de comunicaci­ó. “Duque és un populista de la dreta; Petro un populista de l’esquerra”, va sentenciar l’escriptor Juan Gabriel en declaracio­ns a la premsa de Bogotà. Però els pobres de Bogotà –i són la majoria– no tenen tanta mania a la paraula populista. “M’agrada Duque però és més burgès; jo vaig amb Petro perquè soc pobre”, diu Carlos Arturo Rojas, de 64 anys, un dels enllustrad­ors que treballen davant de l’estàtua de Francisco de Paula Santander, el mític general i company de Bolívar en l’alliberame­nt de Colòmbia. “Petro va donar un bo per a la tercera edat i va obrir els menjadors populars”, afegeix. Només els enllustrad­ors del parc Santander aconseguei­xen veure el que tenen en comú els candidats: “Tots dos porten calçat italià”, diu Rojas.

 ?? ANDY ROBINSON ?? Carlos Arturo Rojas, enllustrad­or
ANDY ROBINSON Carlos Arturo Rojas, enllustrad­or

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain