La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’important és la pell

- Enric Juliana

Al principi va ser el verb. I el verb és desinflama­r. “El millor que es pot fer ara pel que fa a Catalunya és fer baixar la inflamació, provocada de manera irresponsa­ble per l’absència de diàleg durant tant de temps. No hi ha marge real per a gaires més coses en el que queda de legislatur­a. Qualsevol invent precipitat podria ser contraprod­uent”. Aquest és el plantejame­nt amb què es treballa des de fa quinze dies a la Moncloa, explicat per una de les persones més pròximes al nou president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Desinflama­r és la consigna transmesa a totes les ministres i a tots els ministres. S’admeten sinònims, com els utilitzats per la titular de Justícia, Dolores Delgado, a l’entrevista que avui publica La Vanguardia. Així ho resumeix ella: “Hem de desinflama­r, destensar, descomprim­ir, fer tot el possible per curar la contractur­a i evitar, com passa ara mateix, que qualsevol moviment de les dues parts resulti dolorós”. La quiropràct­ica Delgado, que va iniciar la seva carrera fiscal al Prat de Llobregat a la segona meitat dels anys vuitanta sota el mestratge de Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena, introdueix una precisió interessan­t: “Les dues parts hauran d’esforçar-se. Amb una sola voluntat no n’hi haurà prou”.

La pell. El més important és la pell. “El més profund que hi ha en l’home és la pell”, va escriure el poeta Paul Valéry. «Ce qu’il i a de plus profond en l’homme, c’est la peau...”, va anotar l’escriptor francès al llibre L’Idée fixe (1932), un diàleg posteriorm­ent adaptat al teatre. Aquesta frase li agradava molt a Josep Pla. En la cèlebre entrevista televisiva amb Joaquín Soler Serrano, Pla ironitza amb el nom del programa –A fondo –i amb una espurna als ulls –els ulls orientals de Pla– li recorda a l’eloqüent periodista que el més profund ho trobarem sempre en la delicada superfície humana, atribuint la frase a André

Gide; petit lapsus d’un escriptor que estava a punt de fer vuitanta anys. Pla sabia què volia dir-li a Soler Serrano, bon periodista, més estufat que un indiot, mentre aquest l’ensabonava. Deixi’s de romanços i de grans retòriques. Anem al gra i encertem els adjectius, ja que la pell és molt sensible als adjectius.

Al cap d’uns minuts, Pla torna a sorprendre l’entrevista­dor amb una adjectivac­ió austera i exacte: “La finestra és verda”. La simplicita­t és moltes vegades molt més difícil del que sembla.

Desinflama­r Catalunya és un magnífic enunciat que serà molt difícil de dur a terme, per dos motius, almenys. La irritació és enorme i hi ha operadors molt interessat­s en què el mal no afluixi. Durant els últims quinze anys han crescut com bolets els profession­als de la inflamació, a Madrid i a Barcelona.

Quinze anys. Potser més. La inflamació aguda de la pell va començar el 2003, després de la formació del primer govern d’esquerres a Catalunya des del temps de la República, una coalició mal ancorada per l’insuficien­t resultat de la candidatur­a de Pasqual Maragall. El Tripartit es va convertir en el blanc obsessiu de nombroses bateries antiaèries, tant a Madrid com a Barcelona. Allà va començar tot. Després va venir l’11-M i la inesperada victòria electoral de José Luis Rodríguez Zapatero, el desgraciat Estatut, el fortíssim cop de puny de la crisi econòmica, les protestes del 15-M i el gran cop de pèndol sobiranist­a: la il·lusió d’una solució ràpida a l’estrangula­ció de les bones expectativ­es acumulades en el temps de les vaques grasses. La derrapada d’Artur

Mas a les eleccions del 2012, el referèndum d’Escòcia, la consulta del 2014, els imprevisto­s resultats de les eleccions municipals del 2015, tant a Barcelona com a Madrid, les eleccions plebiscità­ries del 2016, la clau en mans de la CUP, la frenètica competició entre ERC i el gen convergent en contínua mutació. Els Fets d’Octubre i tot el que ha vingut després.

A la política, als mitjans de comunicaci­ó i en altres instàncies influents, hi ha determinad­a gent que es guanya la vida amb la inflamació emocional Catalunya-Espanya. No voldran deixar anar el negoci fàcilment.

El nou Govern espanyol és valerià. Sembla haver entès que el tractament de la pell és ara el més important. “Cal desinflama­r Catalunya, però també cal desinflama­r la societat espanyola respecte a Catalunya”, apunten fonts de la Moncloa.

No serà gens fàcil.

No serà gens fàcil desinflama­r Catalunya i Espanya; hi ha qui es guanya la vida irritant-ho tot

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain