La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Quina setmana!”

El nou Govern del PSOE, a corre-cuita, aconseguei­x marcar l’agenda política però també es veu obligat a anar a remolc de crisis i polèmiques

- JUAN CARLOS MERINO

Un antic estrateg del PSOE va advertir que, en política, només es poden tenir dues posicions: “A l’ofensiva o a la defensiva”. I l’objectiu del Govern espanyol, esclar, s’ha de ser mantenir en la primera posició: liderar l’agenda, portar la iniciativa i ocupar tot el focus, mentre els adversaris corren darrere amb la llengua fora.

La primera setmana de vida del Govern de Pedro Sánchez, segons admeten al seu equip, va oscil·lar entre les dues posicions. Va aconseguir així “marcar l’agenda” amb la composició del nou Consell de Ministres, amb més dones que mai i fitxatges estrella, a més de la primera gran decisió d’acollir a Espanya els 629 migrants de l’Aquarius o tornar als immigrants irregulars l’accés a la sanitat pública.

Tanmateix, i sempre a corre-cuita per la imprevista i precipitad­a arribada al poder, el Govern central també es va veure obligat a anar “a rebuf”, admeten, davant les crisis i les polèmiques sobrevingu­des. “Quina setmana!”, van resumir a l’equip de Sánchez, recordant aquell programa d’humor d’ETB. Així va passar dimecres passat amb la polèmica suscitada pel frau fiscal del ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, que tirava per terra la pretesa imatge d’“exemplarit­at” amb què arribava Sánchez. El president, amb tot, va sacrificar Huerta i el va substituir per José Guirao, en una insòlita primera crisi de Govern en tot just sis dies. A la Moncloa ho van celebrar com “una reacció fulminant”, malgrat que a alguns dirigents del PSOE se’ls van fer eternes les deu hores que van transcórre­r entre que El Confidenci­al va revelar el frau fiscal i l’anunci de la marxa de Huerta.

L’endemà, PP i Ciutadans van col·locar en la diana un altre ministre, Luis Planas, per estar investigat per un presumpte delicte mediambien­tal. Tot i que aquest cop la Moncloa assegura que “no hi ha cas”, perquè la Fiscalia no acusarà de res el ministre d’Agricultur­a.

En el primer Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Celaá, va debutar amb un missatge confús sobre l’abast de l’aixecament dels controls financers a la Generalita­t de Catalunya, que va obligar que Hisenda intentés després aclarir el greuge. No obstant això, un dirigent socialista basc, que coneix bé Celaá des de fa molts anys, adverteix que el seu caràcter impedirà que es repeteixi: “Coneixent-la, no tornarà a passar”.

Pedro Sánchez, per la seva banda, no compareix en públic des que el 6 de juny va confirmar els membres del seu gabinet. Dijous passat va rebre a la Moncloa el premier d’Irlanda, Leo Varadkar, que fins i tot després va comparèixe­r sol davant la premsa del seu país. Ja era costum de Sánchez, en la seva segona vida al capdavant del PSOE, alternar períodes de màxima exposició mediàtica –que es feien coincidir amb la fase de treballs de camp del CIS per a les seves enquestes d’intenció de vot– amb altres de desaparici­ó absoluta. No obstant això, Sánchez tornarà a la palestra la setmana que ve amb la seva primera entrevista com a president, demà a TVE, i les sessions de control a què se sotmetrà al Senat i el Congrés.

Sánchez torna a la palestra a TVE i a les sessions de control a les Corts després d’11 dies sense parlar en públic

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? Sense peatges. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, es va comprometr­e ahir durant l’escola d’estiu del PSC, al Poblenou, a lluitar pel corredor mediterran­i i perquè “les concession­s dels peatges s’acabin amb la data del seu venciment”.
MARTA PEREZ / EFE Sense peatges. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, es va comprometr­e ahir durant l’escola d’estiu del PSC, al Poblenou, a lluitar pel corredor mediterran­i i perquè “les concession­s dels peatges s’acabin amb la data del seu venciment”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain