La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fase de tempteig

Encara som en l’etapa prèvia al diàleg, en la qual és necessari crear un clima de confiança que encara no existeix. I els esculls seran constants. El primer, la visita del Rei i la seva rebuda institucio­nal a Catalunya.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

El procés per obrir un diàleg entre els governs central i català està farcit d’obstacles. El primer pas és el més difícil: instaurar un clima de confiança que ara mateix no existeix. L’Executiu de Pedro Sánchez arriba carregat de bones intencions, però no es fia ni un pèl del gabinet de

Quim Torra. Els missatges que emeten el president i el seu entorn són vistos amb inquietud a la Moncloa: les accions s’ajusten de moment a la legalitat, però les declaracio­ns mantenen termes com ara desobedièn­cia o unilateral­itat. Per si fos poc, en els pròxims mesos hi ha previstos diversos esdevenime­nts que entorpiran aquesta fase de tempteig.

L’acostament dels presos és el primer gest que el Govern espera de Sánchez, encara que procuri no admetre-ho perquè demanar el seu trasllat seria tant com acceptar la seva condició. Aquesta decisió és probable que es prengui les pròximes setmanes. El Govern podria fer-ho immediatam­ent, però prefereix esperar que es confirmi el processame­nt dels acusats per justificar-ho en el fet que ja no és necessari que siguin a prop de l’instructor, ja que només esperen el judici. De tota manera, els afectats haurien de sol·licitarho a la direcció dels seus centres penitencia­ris, cosa que ara per ara només han fet dos d’ells. Tanmateix, l’Executiu de Sánchez té dubtes sobre si el trasllat s’hauria de fer a presons catalanes o si es queda a mig camí, és a dir, a Saragossa, a causa de les seves prevencion­s cap al Govern de Torra.

Les imminents visites del Rei a Catalunya constituei­xen una altra prova de foc.

Felip VI inaugurarà els Jocs del Mediterran­i divendres vinent a Tarragona i el dia 28 es lliuraran els premis Princesa de Girona. El primer impuls era que el president no coincidís amb el monarca en aquests actes. No en va Carles Puigdemont manté el seu malestar cap a Felip VI pel seu discurs del 3 d’octubre. La seva mà dreta al Palau de la Generalita­t, la consellera Elsa Artadi, va declarar aquesta setmana en una entrevista a El Punt-Avui que “el Govern no pot actuar amb normalitat amb una persona que està justifican­t la violència contra els que ell considera els seus súbdits a Catalunya”. I afegia que no es podia rebre el Rei “amb un somriure i una encaixada de mans”. Una entrevista en què insistia que el Govern no renuncia a la unilateral­itat ni a la desobedièn­cia.

Torra va admetre divendres implícitam­ent que no plantarà el monarca, però va assegurar que pensava exigir-li que demanés “disculpes al poble de Catalunya”. Just les mateixes paraules que va fer servir Puigdemont el febrer passat quan el Rei havia de visitar el Mobile: “Serà benvingut quan demani perdó”. Fa diversos dies que el president dona voltes a aquest tema, a com transmetre el malestar cap a la monarquia sense malmetre la incipient relació amb el Govern de Sánchez. Aquest té clar que no podrà abordar determinat­s gestos si es produeix una plantada al cap de l’Estat, ja que no seria entès a la resta d’Espanya. “Sánchez està disposat a arriscar-se, no a suïcidar-se”, afirma un col·laborador.

Aquest episodi amenaça de convertir-se en un escull per al diàleg abans que aquest comenci. Però no és l’únic. La decisió del tribunal alemany sobre l’extradició o no de Puigdemont pot alterar la situació en qualsevol moment. I a mitjans de juliol hi ha previst un congrés del PDECat que els socialiste­s observaran amb atenció per comprovar si es produeix una inclinació cap a posicions radicals. Entre aquesta successió d’esdevenime­nts tindrà lloc la trobada entre Sánchez i Torra, que a la Moncloa volen orientar cap a acords sobre els 45 punts que Puigdemont va entregar a Rajoy, així com en la recuperaci­ó de lleis de contingut social recorregud­es al TC, mentre que al Palau insisteixe­n en el referèndum, encara que sigui amb la reforma prèvia de la Constituci­ó.

El PSOE no es mourà del marc autonòmic, tot i que vol convèncer els independen­tistes perquè s’afegeixin a la subcomissi­ó del Congrés sobre la reforma constituci­onal, que en tot cas no es preveu per a aquesta curta fase de la legislatur­a. Per la seva banda, l’independen­tisme haurà de dilucidar si participa d’aquest full de ruta que, en efecte, suposa un reconeixem­ent que es mourà dins de la legalitat o si manté el discurs de “complir el mandat de l’1-O i construir la república”. De moment, l’avenç consisteix a haver introduït paraules com “expectativ­es” en la narració del conflicte català, encara que sigui per apel·lar a prendre-se-les amb mesura.

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Quim Torra (dreta), acompanyat de Torrent, Colau i Maragall, ahir a l’assemblea d’Òmnium
TONI ALBIR / EFE Quim Torra (dreta), acompanyat de Torrent, Colau i Maragall, ahir a l’assemblea d’Òmnium
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain