La Vanguardia (Català-1ª edició)

Òmnium reelegeix Cuixart i obre seu a Brussel·les per denunciar “la repressió”

- ÀLEX TORT

Piles recarregad­es a Òmnium Cultural: Jordi Cuixart, reelegit president de l’entitat; juntament amb ell renova gran part de l’anterior direcció. I un salt qualitatiu: l’entitat va anunciar que obre una delegació a Brussel·les per denunciar “davant d’Europa els atacs a la llibertat i els drets civils”.

Ahir tot just quan va fer vuit mesos de l’ingrés a presó de Cuixart, l’entitat sobiranist­a va celebrar l’assemblea general per escollir la nova junta directiva. De fet, l’assemblea va acabar sent un homenatge al president d’Òmnium, empresonat des del 16 d’octubre a Soto del Real, juntament amb Jordi Sànchez, exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i president del grup parlamenta­ri de Junts per Catalunya.

Durant l’acte al Pavelló de la Vall d’Hebron de Barcelona es va llegir una carta de Cuixart en què va deixar clara la seva rotunda aposta pel diàleg. Però va ser el vicepresid­ent de l’associació Marcel Mauri qui va anunciar l’obertura de la nova seu a la capital belga, l’objectiu de la qual serà tant denunciar “la repressió” que segons Òmnium exerceix l’Estat a Catalunya i contra el sobiranism­e, com també posar en relleu la cultura i la llengua catalanes davant Europa. “Si alguna vegada ens il·legalitzen, continuare­m treballant des d’allà, perquè no podran mai amb nosaltres!”, va afirmar.

Malgrat l’empresonam­ent de Cuixart, Òmnium té motius per ser optimista. Ha experiment­at un creixement espectacul­ar pel que fa al nombre de socis els últims mesos. Així, l’entitat ha tramitat fins a 40.000 noves altes fins a arribar als 120.000 militants. A més, hi ha qui considera que Òmnium s’ha posat al capdavant de l’ANC i és qui catalitza ara bona part de l’opinió de l’independen­tisme.

Cuixart també va ser eloqüent en la seva carta. El president de l’associació cultural aposta pel diàleg “sense condicions, però sense renunciar a res”, i va convidar el sobiranism­e a abanderar-lo permanentm­ent. Mauri va afegir un altre matís: aquest diàleg “ha de ser amb tot aquell que respecti els drets humans, amb tot aquell “que no avivi la confrontac­ió ni sigui còmplice de l’extrema dreta”.

A l’assemblea hi van assistir nombroses personalit­ats, entre ells Quim Torra i Roger Torrent, presidents de la Generalita­t i del Parlament, respectiva­ment, així com també l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i diferents representa­nts dels partits sobiranist­es i d’entitats socials, econòmique­s i sindicals catalanes.

Els homenatges van prosseguir a la tarda a les places de les ciutats d’origen dels presos i dels líders independen­tistes que es troben a Bèlgica, Escòcia, Suïssa i Alemanya. En totes es van aixecar castells per exigir la seva llibertat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain