La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘déjà-vu’ de Torra

- Isabel Garcia Pagan

Diàleg, diàleg, diàleg... “però el telèfon només va sonar dimarts”. La ministra Batet i la consellera Artadi van mantenir aquell dia una conversa preliminar sobre l’esperada reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra. No es van comminar que els equips treballess­in sobre possibles acords. Simplement es van citar a continuar en contacte. Res més. Al llarg de la setmana, de la urgència per la reunió s’ha transitat cap a l’escepticis­me. Al Palau de la Generalita­t hi ha dubtes fins i tot sobre que es produeixi abans de l’aturada estiuenca.

En el debat de la moció de censura no hi va haver un “apoyaré” sanchista per aconseguir els vots catalans. No calia. La realitat era tan dolenta que les expectativ­es per a la crisi política amb Catalunya només podien millorar. El suport dels independen­tistes no va respondre a contrapart­ides i ara, lamenten els que van defensar l’abstenció, la gesticulac­ió de la Moncloa “també és de franc”.

Hi ha unanimitat que el reconeixem­ent del problema singular requereix solucions polítiques singulars, però a l’equip de Torra hi ha hagut durant tota la setmana una sensació de déjà-vu. Tornar al 2010? El relat de la normalitza­ció de les relacions entre el Govern de Sánchez i el català és el de la normalitza­ció autonòmica. La Moncloa ha posat a la cua els presidents de les comunitats per ordre de l’aprovació dels estatuts, així que el que es va considerar el “problema més greu de la democràcia espanyola” s’ha d’esperar que Sánchez es vegi amb el lehendakar­i, Iñigo Urkullu. Ell sí que va obtenir garanties que els seus pactes pressupost­aris amb el PP es mantindran a canvi dels cinc vots del PNB al Congrés.

Demorar la reunió entre presidents augmenta els riscos i ofega esperances. Les declaracio­ns proliferen i s’hauran d’abordar nous escenaris. El jutge Llarena tancarà el sumari contra els líders del procés i el ministre de l’Interior ja no tindrà excusa per afrontar l’acostament dels empresonat­s a presons catalanes. La ministra d’Hisenda té en cartera fins a dues reunions del Consell de Política Fiscal i Financera, i el Govern ha de decidir si opta pel buit o una presència de segon rang. I fins i tot la malmesa comissió territoria­l del Congrés es reprendrà sense partits independen­tistes ni concreció de la reforma constituci­onal tan urgent que va predicar Batet.

El Govern català insisteix que està obert a parlar de tot i sense condicions, fins i tot d’una reforma constituci­onal, que inclogui el reconeixem­ent del dret a decidir, evidentmen­t, però reclama concrecion­s al nou Govern espanyol: se suprimeixe­n les diputacion­s? Es reforma el Senat? El model és el federalism­e alemany? L’aroma de cafè per a tothom que envolta la portaveu del Consell de Ministres en les seves compareixe­nces no agrada a la Generalita­t, on, a falta de fets, s’escarrasse­n a recordar que no hi ha un expresiden­t a Berlín i exconselle­rs presos “per tornar a l’Estatut del 2010”.

El “problema més greu de la democràcia espanyola” s’ha d’esperar que Sánchez es reuneixi amb Urkullu

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain