La Vanguardia (Català-1ª edició)

La situació dels polítics presos

-

EL Govern encapçalat per Pedro Sánchez ha portat una alenada d’aire fresc a una atmosfera molt carregada després d’anys de quietisme. El nou president va anunciar des de primera hora el seu desig de restablir canals de diàleg amb els representa­nts de la Generalita­t. I aquests li han respost de manera esperançad­ora. Ja hi ha hagut contactes telefònics entre Sánchez i Torra, i una primera trobada personal entre tots dos, de fet, es podria produir ben aviat.

El problema català ha generat divisió a Catalunya, ha tensat les relacions entre aquesta comunitat i l’Administra­ció central, i ha malmès la nostra imatge exterior. A totes les parts involucrad­es en aquest conflicte els interessa fixar un nou marc de relacions o, si més no, suavitzar-les. Ni la Moncloa ni el Palau de la Generalita­t no renuncien als seus objectius finals, però a les dues seus sembla haver-se entès ja que la unilateral­itat no ens porta a bon port.

Alguns dels principals líders polítics independen­tistes involucrat­s en els fets de la tardor passada ja fa una colla de mesos que són en presó preventiva a Madrid. Al seu dia van vulnerar la llei i és per això que estan immersos en un procés la decisió del qual correspon a la Justícia. En un Estat de Dret, les coses funcionen així. Una altra cosa és que es vagi estenent la comprensib­le sensació que el règim carcerari preventiu s’està prolongant molt, quan s’hauria d’abreujar. O que, mentrestan­t, es podria traslladar els presos a presons més properes a Catalunya. L’assumpte està en l’aire i genera un creixent debat.

Certs sectors polítics s’han mostrat contraris des de primera hora a aquesta possibilit­at. De fet, abans que el Govern Sánchez es posés a caminar ja li van atribuir un pecat original: el suposat preu que hauria de pagar pel suport del PDECat i d’ERC a la moció de censura que va tombar Rajoy. Aquestes veus no callaran. Però cal replicar-los recordant que tota negociació s’obre amb l’afany de caminar cap a determinat­s objectius, i que en aquest camí les dues parts es veuen obligades a fer concession­s. Aquest és l’abecé de tota negociació, i qui no ho vegi així és que no comprèn el significat del terme.

El Govern Sánchez ha acreditat la seva valentia tot just estrenar-se. Va convidar el Aquarius, rebutjat per Itàlia, a desembarca­r en un port espanyol els refugiats que transporta. I no li va tremolar el pols a l’hora de prescindir del ministre de Cultura implicat en un assumpte de frau fiscal. Governar és prendre decisions, encara que descontent­in part de l’electorat.

Creiem que el Govern té a l’abast l’acostament a Catalunya dels polítics presos, i que cal suposar que en res no entorpiria el procés judicial. Creiem a més que aportaria un primer i clar signe de distensió, abonant el futur diàleg entre la Generalita­t i l’Estat. L’Executiu ho sap i hi ha signes que podria prendre una decisió en aquesta línia a finals de mes, quan es tanqui la interlocut­òria del sumari. Creiem a més que la presó preventiva s’està allargant molt, que la seva argumentac­ió és discutible, i que, sense alterar la marxa del procés judicial, bé podrien concedir-se llibertats provisiona­ls i esperar a la sentència del judici per saber si els encausats han de tornar a presó o no.

Aquesta decisió ja no correspond­ria al Govern, sinó als jutges. Però, òbviament, seria un altre gest a favor d’una distensió indispensa­ble per tornar Catalunya i Espanya a un millor clima de convivènci­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain