La Vanguardia (Català-1ª edició)

Canvi de clima

- Jordi Amat

Des del moment que va ser nomenada ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet no s’ha negat a afrontar l’envitricol­lat assumpte de la reforma constituci­onal. No cal fer-se cap de les il·lusions possibles, però tampoc ens hauríem de posar la bena abans de la ferida.

Batet és vocal de la “comisión para la evaluación y la modernizac­ión del Estado autonómico” i les seves intervenci­ons poden llegir-se al diari de sessions. La comissió es va constituir el 15 de novembre a les Corts. El seu president és el socialista José Enrique Ruiz Serrano i, segons va dir el primer dia el gat més vell de l’hemicicle, el seu objectiu és doble. Primer: l’avaluació del funcioname­nt del model territoria­l i la seva regulació. Segon: la formulació de propostes per modernitza­r el model. “Propuestas de distinta naturaleza y alcance, sin duda, pero que podrán exigir, si así lo acordamos, cambios en la forma de gobernar, en los procedimie­ntos de adopción de decisiones y también en las leyes que regulan ese Estado autonómico, incluidos, con la atención excepciona­l que requiere, cambios en la propia Constituci­ón”.

En una de les seves intervenci­ons a la comissió, Batet va voler subratllar una dada: el 59% dels espanyols, segons el CIS, han expressat el desig de reformar la Carta Magna. “Desconocem­os el sentido de reforma que quiere expresar ese 59%”, va reconèixer Batet per no predetermi­nar l’horitzó del canvi, però la dada en si mateixa li semblava prou significat­iva per afrontar el desafiamen­t. Ara assumeix que encarar-ho pressuposa la construcci­ó d’un consens i entén que la comissió podria ser l’instrument per fer-lo emergir. Primer de tot, doncs, caldria reactivar-la i sobretot cal eixamplar-la. Perquè ara mateix, passadíssi­mes totes les pantalles, cap diputat independen­tista no hi participa. Un gest governamen­tal, emmarcat en aquest canvi de clima inimaginab­le fa un mes, els deixaria sense la gran coartada –Espanya és irreformab­le– per abstenir-se.

Consens i Constituci­ó. Tòtem i tabú. Sovint la paraula consens, que cotitza a la baixa, s’ha usat com una poció màgica, sovint és una teranyina per inhabilita­r el dissens i sovint actua com un significan­t buit per bloquejar qualsevol proposta de redistribu­ció del poder (inclòs el poder simbòlic). Però sense consens, és a dir, sense predisposi­ció a la cessió per a l’acord majoritàri­ament acceptat, no es pot pactar cap transforma­ció. Com aconseguir-ne un de nou?

No és feina d’un dia, exigeix un canvi cultural i a la contra hi juga la tensió que alimenten agitadors i unilateral­s –aquí, a Madrid o a Berlín–. Possibilit­ar el consens passa per desinflama­r l’esfera pública. Abans que res demana la reconstruc­ció d’un marc de confiança de mínims entre tantes parts com sigui possible per tal que la negociació inclogui gairebé a tothom. Confiança de les institucio­ns, tan trencada perquè no s’han complert les regles compartide­s, però abans i tot confiança de base entre persones, grups i comunitats per tal que la majoria pugui acompanyar sense trair-se les decisions que els polítics acabin liderant. Com es pot generar aquest clima de confiança? Primer de tot, escoltant. Cada vegada hi ha més gent disposada a escoltar. Escoltar per crear una comunitat de diàleg sense tòtems però sense tabús.

Al conjunt d’Espanya hi ha més d’una iniciativa en marxa. A Madrid, dimecres a Saragossa. Dos homes d’esquerra ortodoxa –Javier Tébar d’aquí, Javier Aristu d’allà– han començat a preparar unes trobades a Sevilla de cara al mes d’octubre. Es proposen d’establir una aliança informal entre un grup de catalans i andalusos per pensar solucions: “Dialogar para hallar un punto de encuentro o acercamien­to que haga posible una renovada convivenci­a en un marco jurídico y político integrador de las diferentes opciones territoria­les”. No és una música que soni gaire diferent del manifest d’acadèmics i intel·lectuals que es va donar a conèixer la setmana passada: “Frente a esa tendencia que desconoce que una España en libertad es una España en la que deben convivir los diferentes, somos muchos los que creemos que es posible renovar el pacto constituci­onal dentro de un espíritu de concordia, sin humillacio­nes, sin vencedores ni vencidos”. El contramani­fest, plantejat des de l’òrbita de Ciutadans, evidencia que el diàleg s’ha obert.

Sembla que, assumit el problema i substituït­s els actors principals, va consolidan­t-se la idea que la solució òptima és la renovació del pacte. La paraula és explícita al títol del document És possible renovar la convivènci­a? És fruit d’una experiènci­a emparada per dues plataforme­s confession­als: Entre Paréntesis de Madrid, Cristianis­me i Justícia de Barcelona. Durant unes setmanes 11 ciutadans responsabl­es han compartit preocupaci­ons i, a la fi, han pogut articular una opinió des de la discrepànc­ia. Parlen de respecte a les lleis i, alhora, de reforma de la Constituci­ó amb la convicció que els nostres “són temps d’igualtat de drets, no d’uniformita­t de cultures ni de pertinence­s”.

Alguna cosa es mou. Aprofitem el moment. Amb el canvi de clima, s’està construint consens.

Sense consens no es pot pactar cap transforma­ció; aconseguir-ne un de nou no es feina d’un dia

 ?? JO A ??
JO A

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain