La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trobar temps dins del temps

- C. SÁNCHEZ-MIRET, socióloga Cristina Sánchez Miret

Aquesta ha estat la cinquena setmana dels horaris a Catalunya. Ha arrencat amb l’anunci de la consellera de la Presidènci­a, Elsa Artadi, de la creació de l’Oficina del Pacte per a la Reforma Horària, que haurà d’aplicar les mesures previstes a l’acord signat el 17 de juliol passat, i que deixa clar el compromís ferm del nou Govern amb el canvi de la nostra cultura social del temps.

Sens dubte això fa més propers els objectius del pacte pel 2025; i no en el pitjor sentit, en el sentit de fer més abastables les fites a aconseguir. Necessitem compassar el temps a la vida actual i als reptes que ens planteja; alhora que necessitem fer de l’organitzac­ió social del temps una eina de llibertat, equitat i benestar. És així a totes les societats, però en el nostre cas hem d’afegir-hi la càrrega –molt feixuga– de les dues hores de desfasamen­t horari amb la resta del món que arrossegue­m des del franquisme.

Són moltes les coses que s’han dit i hem aprés entre totes i tots posant en comú moltes fonts de coneixemen­t, però així i tot encara ens queda molt per explicar. Especialme­nt en la dimensió de passar de les xifres –de l’anàlisi quantitati­va, del tot imprescind­ible– a l’acolorimen­t dels detalls de les vides particular­s. Un dels projectes que s’han presentat al públic aquests dies ha estat una iniciativa de l’Institut Català de les Dones i l’Associació Salut i Família, que deixa ben clar com n’és d’urgent la reforma; especialme­nt i específica­ment, per a les dones en situacions de més precarieta­t econòmica i per tant, també, de les seves famílies. L’organitzac­ió actual entrebanca les oportunita­ts de les dones de tenir cura d’elles mateixes en els aspectes més bàsics i centrals del sostenimen­t de la vida. I també es malmeten completame­nt les oportunita­ts de tenir, no ja de passar, temps en família. Aquest temps, prou vegades, es redueix només a les hores de dormir, i no sempre les abasta totes.

Al nostre país, la pèssima relació estructura­l entre vida i feina afegeix i augmenta la vulnerabil­itat dels col·lectius amb menys benestar. No ens ho podem permetre; i molt menys al segle XXI, amb una diagnosi tan clara i contundent. L’organitzac­ió actual del temps afecta directamen­t els hàbits bàsics de supervivèn­cia: per a una part prou important de la població, greument; però també, de manera significat­iva, a tota la resta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain