La Vanguardia (Català-1ª edició)

El linx Litio o com un miracle acaba en decepció

-

La notícia recent de l’arribada d’un linx ibèric em va omplir d’il·lusió. Vingut del sud de la Península, després de travessar-la, un fet només a l’abast d’una espècie tant increïble com aquesta. Però la il·lusió inicial per una situació difícilmen­t repetible que obria la porta a engegar un projecte de recuperaci­ó al nostre país s’ha convertit en una decepció. La decisió de retornar-lo cap al sud és d’aquelles de les quals cal penedir-se.

En primer lloc, el fet que aquest linx hagi arribat fins a Catalunya i s’hi hagi establert suposa un comportame­nt natural. Un projecte de recuperaci­ó ha de respectar els moviments dels individus alliberats si formen part del seu comportame­nt natural o no posen en perill l’individu. La major part de depredador­s fan llargs moviments perquè són molt territoria­ls i per evitar la consanguin­itat. Per tant estava clar que els linxs alliberats al sud es mourien, i molt.

En segon lloc, l’animal estava plenament establert, feia setmanes o mesos que era a la zona, caçava i tenia bona salut. El llarg viatge l’havia portat a una zona on la supervivèn­cia era real salvant tota mena de perills en el recorregut. Per tant, és molt discutible que ara es trobés en perill.

En tercer lloc, és clar que no es podria reproduir, però justament aquest fet era el que obria la porta a la recuperaci­ó de l’espècie al nostre país. Només calia afegir-se al projecte Iberlince i iniciar un nucli reproducto­r a Catalunya. Estendre el projecte territoria­lment també el fa menys vulnerable.

A Catalunya hi ha un extens territori apte per acollir el linx ibèric, una bona part pertany a la Xarxa Natura 2000. Mentrestan­t en l’ecosistema es multipliqu­en espècies que es reclama controlar. El controlado­r natural no hi és.

El territori apte hi és, l’oportunita­t hi era. Calia il·lusió i em sembla que per part de qui ha pres la decisió no hi ha sigut. El juny del 2018 el linx ibèric s’ha extingit per segona vegada a Catalunya. No en podem estar orgullosos.

JOSEP COSTA

Biòleg especialit­zat en gestió de fauna salvatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain