La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Catalunya oblidada

- Daniel Arasa

Si a vostè li diguessin que a les quatre comarques de l’entorn de la seva residència l’única inversió de gran magnitud dels propers cinquanta anys serà la d’unes centrals nuclears, estaria satisfet encara que no sigui contrari a l’energia nuclear? Estic segur que no. Doncs això és el que els ha passat en mig segle a les Terres de l’Ebre, les comarques catalanes de l’Ebre. Convido el lector i les autoritats a un repàs mental a la recerca d’inversions de magnitud important a la zona. En pot estar segur: no en trobarà capa les quatre comarques, llevat de les nuclears d’Ascó. Les de Vandellòs ja són al Baix Camp, però al límit amb la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre.

Un altre repàs: la Cambra de Comerç de Barcelona i Foment del Treball van publicar recentment llistes d’infraestru­ctures i serveis necessaris a Catalunya. Mirin si hi apareix alguna cosa d’aquelles comarques.

Quan els governs d’Espanya i de Catalunya inicien el seu camí val la pena posar en evidència que hi ha una zona que gairebé “no existeix” per a les inversions públiques, i per descomptat tampoc per a les privades importants. S’han fixat que l’autovia A-7 arriba pel País Valencià a la Jana i es construeix fins al límit nord de la província de Castelló, i per la part catalana s’atura a l’Hospitalet de l’Infant? Curiós! El tram que falta és precisamen­t el de les comarques de l’Ebre. La xarxa ferroviàri­a continua sent de via única, la qual cosa impedeix de millorar el servei de trens. A la N-340 s’ha aconseguit reduir els accidents, la qual cosa està bé, però a costa de convertir-la en un bulevard de línia contínua i rotondes en què el ritme de viatge és de tortuga i és impossible avançar. Una obra tan petita comparada amb d’altres com un nou pont a Tortosa fa molts anys que està en llista d’espera i no li arriba mai el torn. Altres tipus de serveis tampoc no van a més. N’hi ha prou amb recordar que a l’hospital principal de la zona, el Verge de la Cinta, falta cobrir nombroses places de metges especialis­tes.

Territoria­lment les Terres de l’Ebre ocupen la meitat de la província de Tarragona, però, mentre la meitat nord creix, el sud decau, fins i tot perd població. No només es despoblen els petits nuclis rurals sinó les ciutats o poblacions intermèdie­s. Cap inversió pública ni privada no ha estat important. Urgeix una sacsejada que aporti un canvi a l’economia d’aquelles comarques. Per comparar amb el nord més pròxim, mirem on són el gran complex petroquími­c o les zones lúdiques com Port Aventura i els voltants. A l’Ebre les úniques sacsejades han estat les del Castor, amb els resultats coneguts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain