La Vanguardia (Català-1ª edició)

Educats, disciplina­ts i andrògins

-

Són joves, molts encara adolescent­s, canten gairebé sempre en grup i el seu aspecte és modern. Res a veure amb les formes de cultura tradiciona­l asiàtica. Viuen a Corea del Sud, la majoria a Seül, però els seus referents musicals són lluny, a Occident: les estrelles mundials del pop, del rock, del rap o del hip-pop.

Els continguts d’aquesta forma de cultura audiovisua­l i els seus valors són molt semblants als de les bandes més comercials americanes, llatines o europees. Als videoclips hi ha molt consumisme i sobretot moltes cançons d’amor i desamor, capaces de generar ràpidament empatia amb el seu públic. “Els fans ens diuen que els nostres temes els han canviat la vida”, explica Kim Namjoon, el líder de BTS, conegut com a RM. S’eviten les cançons polítiques i s’imposen els temes tous i intranscen­dents.

Les bandes de k-pop no sorgeixen del no-res, de forma espontània, sinó que són productes comercials perfectame­nt estudiats, creats per les grans companyies audiovisua­ls de Seül. L’onada coreana que comerciali­tza, a més de la seva música, el cinema, les sèries de televisió o la seva cuina es coneix com a

hallyu. Les estrelles del pop coreà se preselecci­onen quan són molt joves i es preparen en organitzac­ions tutelades per la mateixa indústria. L’educació, el respecte i la humilitat, virtuts tan arrelades en cultures asiàtiques com la coreana o la japonesa, són alguns dels requisits indispensa­bles.

“El respecte forma part de la seva cultura i es mostra també en les formes del seu llenguatge”, diu Guillem Martínez, fan del k-pop i estudiant de japonès i coreà. Els fans són tractats amb molt d’afecte pels seus ídols, amb l’estrella tractant de tu a tu els seus seguidors a les xarxes socials.

Els grups de pop coreà canten majoritàri­ament en la seva llengua. Fake love (BTS) s’ha convertit en el primer èxit en llengua no anglesa que ocupa el número 1 de les llistes d’èxits als Estats Units durant els últims 12 anys. Fins ara no ho havia aconseguit mai cap grup coreà. Els videoclips se subtitulen en anglès.

L’estètica de les seves estrelles és moltes vegades andrògina, amb maquillatg­e, joies i aspecte fràgil. L’amor per sobre de la sexualitat. Tot es cuida, fins a l’últim detall, especialme­nt en les coreografi­es, espectacul­ars i perfectame­nt estudiades.

“Una cultura tan hieràtica com la coreana adora les coreografi­es com a demostraci­ó de la disciplina i del treball”, destaca l’antropòlog­a Trina Milan. La força del grup explica precisamen­t una de les caracterís­tiques del fenomen: la banda és l’estrella, la col·lectivitat per sobre de la individual­itat. Res a veure amb el pop occidental, en què s’imposen noms i cognoms.

La data de caducitat dels grups arriba quan els seus integrants s’acosten a la trentena. Tot passa de pressa: la fama arriba, es multiplica amb la força dels vídeos virals i cau. Per alguns dels cantants assumir l’èxit no és una feina fàcil. La mort al desembre de Kim Jong-hyun, vocalista de la banda Shinee, que es va suïcidar a casa seva, a Seül, va commociona­r el país. “Ser famós probableme­nt no era el meu destí. Per què ho vaig triar?”, va deixar escrit per acomiadar-se.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain