La Vanguardia (Català-1ª edició)

La música afavoreix la maduració del cervell dels nounats?

- Clément François UNITAT DE COGNICIÓ I PLASTICITA­T CEREBRAL. INSTITUT D’INVESTIGAC­IÓ BIOMÈDICA DE BELLVITGE

Durant l’embaràs els fetus poden percebre una gran varietat de sons, dels quals la major part són seqüències rítmiques, com el ritme del cor de la seva mare, la seva respiració i, per descomptat, música de la ràdio. Per tant, la música forma part de la nostra vida des de la gestació. Des dels anys vuitanta, la investigad­ora Sandra Trehub ha aportat molt coneixemen­t sobre les capacitats perceptive­s dels nadons i especialme­nt sobre els efectes que té la música en ells. Per exemple, un dels seus estudis ha revelat que els nadons de 7-10 mesos triguen més a plorar quan escolten cançons que quan escolten adults parlant, fet que demostra l’impacte positiu de cantar als nadons en la seva regulació emocional. Aquesta regulació emocional tindrà una gran importànci­a a l’hora d’anar a l’escola i parar atenció a classe.

Gràcies al desenvolup­ament de mètodes de neuroimatg­e, els investigad­ors poden visualitza­r on, com i quan s’activa el cervell mentre una persona resol problemes simples de llenguatge o en situacions d’aprenentat­ge d’un llenguatge desconegut. En aquest context d’aprenentat­ge, s’han demostrat els efectes positius de tocar un instrument musical sobre la percepció dels sons de la parla i sobre la capacitat de segmentar la parla contínua, una de les primeres etapes crucials en l’aprenentat­ge d’idiomes.

El nostre equip d’investigac­ió ha dut a terme un estudi longitudin­al sobre l’hipotètic efecte positiu del cant sobre la segmentaci­ó de la parla contínua. Hem registrat l’activitat electroenc­efalogràfi­ca de 20 nounats de dos dies i hem observat que tenen una resposta cerebral que indica una millor segmentaci­ó de la parla contínua quan el llenguatge és cantat que quan és parlat.

Més important encara, hem seguit aquests nounats fins als 18 mesos i hem recollit mesures de desenvolup­ament lingüístic com ara el nombre de paraules que saben dir. Hem trobat que els nounats que tenen una resposta cerebral més gran al cant als dos dies saben més paraules als 18 mesos. Tot això indica que la música afavoreix el desenvolup­ament cognitiu dels nounats.

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARCHIVO ?? Els sons influeixen en el cervell
ANA JIMÉNEZ / ARCHIVO Els sons influeixen en el cervell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain