La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un pitó de set metres devora una dona de 54 anys a Indonèsia

-

Desenes de persones s’apleguen al voltant d’una serp pitó de set metres mentre un home obre en canal el rèptil. El vídeo es va penjar ahir a internet per informar de la mort d’una dona, de 54 anys, que va ser empassada sencera per aquesta serp en una illa d’Indonèsia. La víctima havia sortit de casa dijous a la nit per anar a un hort a prop del seu domicili, a l’illa de Muna. Veient que no tornava a casa, els seus familiars van sortir a buscar-la. A l’hort només hi van trobar les sandàlies i una llanterna. Però no hi havia ni rastre de la dona.

Van continuar buscant i en un paratge proper a l’hort van localitzar una serp pitó amb el ventre molt inflat. Les pitjors sospites es van confirmar quan després de matar el rèptil van portar el pitó fins al poble i un home va començar a obrir-lo en canal. El primer tall va aclarir tots els dubtes. La dona que buscaven, Wa Tiba, era a l’estómac de la serp. Vestida amb la seva roba i sense ferides aparents. El pitó se l’havia empassada.

Les autoritats locals van confirmar la mort, que va tenir lloc a un quilòmetre de la casa de la víctima en una àrea rocosa amb coves i penya-segats que els habitants de la zona saben que és un refugi d’aquest tipus de serps.

Els pitons reticulats són uns rèptils molt temuts a Indonèsia per la seva voracitat i capacitat per empassar-se cossos sencers, tot i que és extremadam­ent infreqüent que devorin persones. Solen asfixiar primer les seves víctimes i s’ajuden de la capacitat que tenen per separar les mandíbules superior i inferior per obrir prou la boca per empassar-se-les senceres.

No és la primera vegada que es produeix un fet similar a la regió. El març de l’any passat a un jove de 25 anys li va passar el mateix que a Wa Tiba, ja que va ser devorat per un altre pitó. Els seus veïns, com en aquest últim cas, no van poder fer cap altra cosa que rescatar el cadàver del ventre del rèptil.

Fa només uns mesos un pitó birmà va devorar a Florida un cérvol que pesava molt més que el rèptil. Aquest animal seria el més gros del qual es té constància que s’ha empassat un pitó, cosa que ha motivat una investigac­ió científica sobre el comportame­nt d’aquests animals i els mecanismes desenvolup­ats per pair cossos tan grossos.

Els pitons reticulats poden fer més de vuit metres i assolir un pes de fins a 130 quilos. Tenen gairebé un centenar de dents i solen menjar a la nit. Les seves preses més habituals són rosegadors, ocells, altres rèptils, cérvols i senglars.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain