La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Els seus peus ens permeten avançar ràpidament per sota de l’aigua. Repetir. Catedral portuguesa que els catalans associem a la Mercè.

2 Res no funciona quan neva. Robes fines de campista. Expressave­n la seva hilaritat. 3 Transmeto. Expressió de sorpresa. Centúria. 4 Sofre. Relatiu a les immensitat­s d’aigua. Llengua asiàtica antiga que el pas de la història ens ha elidit. 5 Ser a prop d’una estrella nord-americana. Prestatger­ies en llocs com ara Ripoll. 6 El cor de les lletugues. Fosc, també des del punt de vista espiritual. Desi el cap. 7 Persones que mantenen una relació distinta amb l’adjecitu ‘delirant’. Ili. 8 La primera fruita que ens van oferir a la humanitat. Giravoltar per Viena tot ballant. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 9 Ho oloro tot i la flagrant absència d’oxigen. Trampa per a caçar ocells mentre escoltem ‘Ne me quitte pas’. Reparteixi­n el ranxo a racions justes. 10 Els donaven per morts. Camps d’eres. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

11 Còpula. Sequaços intransige­nts d’un grup que no admet l’autocrític­a. En un cert sentit, talli al zero. 12 Serveix per coure la carn. Títols provisiona­ls que porten les novel·les quan es presenten a un premi literari. Al final, ho valc.

13 Llumeta d’última generació. Ballat tot escoltant Strauss. Faci confiança en la Fórmula II. 14 Foties el camp del país amb l’Eva Díaz, tot traginant molts bitllets. Reguin.

VERTICALS 1

Licor aromatitza­t amb anís per animar la set. Que pot ser agradable. 2 Palíndrom que va a escola. Compromís en nom d’algú. Així comencen totes les revolucion­s. 3 Est. Furguem al terra amb el morro com un senglar. Aquesta és de segona mà. 4 Lloca. Fúries que associaríe­m amb gossos. Preposició d’origen. 5 Car. Torni a picar pedra sobre el mètode champenois­e.

6 La població mallorquin­a més precolombi­na. Buidant ampolles. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira espessa. 7 La infusió de les cinc. Protector de nàpia que portaven els cavallers d’armadura i espasa. Poden ser tendres o barrejar-se amb el julivert. 8 Peix d’arena que fa V. Cursos fluvials quan no hi passa aigua. 9 Res no és. Pugis dalt de l’escenari i comencis a fer coses. Fer rodolins. 10 És rar veure-ho en ordre alfabètic. Embellida per una cinta. Al bell mig, retut.

11 Que succeeixen de debò. Treballis un camp perquè hi pugui haver eres. Còpula. 12 Copieu els moviments d’altri. Sílvia Sendra Pardo. En Foix, oi que no? 13 La Mercè. L’arbre de les lipotímies. S’hi assocïi sense importarli ni l’origen ni la religió. 14 Encanti. Protegeixi­n els arbres perquè el bestiar no se’n mengi les fulles baixes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain