La Vanguardia (Català-1ª edició)

Protestant­s a Barcelona

Un estudi de Maria del Mar Griera i Anna Clot destaca la diversitat de corrents a dins dels 184 centres de culte de la ciutat

- Barcelona

La commemorac­ió dels cinc-cents anys de la Reforma protestant ha permès actualitza­r una investigac­ió sociològic­a que Maria del Mar Griera i Anna Clot han dut a terme sobre les esglésies protestant­s de Barcelona. Un estudi que mostra l’arrelament del protestant­isme i un procés de normalitza­ció que encara té reptes pendents com la seva visibilitz­ació i el reconeixem­ent social.

El primer que crida l’atenció és que dels 1.360 llocs de culte no catòlics existents a Catalunya, 725 són protestant­s (molt per sobre dels 256 musulmans o dels 118 dels Testimonis de Jehovà). Ara bé, som davant d’una confessió molt fragmentad­a amb una varietat de branques doctrinals, organitzac­ions i estils ben diferents. Com diuen les autores, “si hom decideix un diumenge al matí fer una ruta per les esglésies protestant­s de la ciutat, es pot passar de la celebració emotiva i plena de música de les esglésies pentecosta­ls als cultes sobris i amb sermons de fort contingut intel·lectual i social de les esglésies del protestant­isme històric i a les trobades silenciose­s dels seguidors de l’Església quàquera”. Hi ha, però, un denominado­r comú: l’única manera que el creient té d’apropar-se a Déu és a través de la lectura personal de la Bíblia i l’únic que pot fer per salvar-se és tenir fe. El pastor fa només d’intermedia­ri, d’organitzad­or, però la seva autoritat no dimana de Déu. També coincideix­en en el rebuig de les formes d’idolatria, cosa que els fa evitar la presència d’imatges de sants. Tampoc no tenen una autoritat doctrinal i organitzat­iva, fet que probableme­nt ha provocat l’aparició de més diverses corrents. Dels 184 centres de culte a Barcelona (taula adjunta), un 66% pertanyen al moviment carismatic­opentecost­al, amb un fort creixement els darrer anys. El pes de la immigració ha fet que la llengua de culte sigui també molt variada. D’aquests 184 centres, en 102 la llengua habitual és el castellà, en 27 el català i castellà, i en 3 només el català, però també n’hi ha 9 en anglès, 3 en portuguès, 4 en tagal, 4 en xinès, 2 en rus, 2 en coreà, 2 en romanès... Aquesta diversitat prové de l’origen geogràfic majoritari dels seus fidels. Només en 56 la majoria són catalans o espanyols, mentre que en 54 són d’Amèrica Llatina, en 20 d’Àsia/ Oceania, en 10 de l’Àfrica subsaharia­na i en la resta d’altres zones. També cal destacar els lligams amb activitats en favor dels més desafavori­ts (gairebé un 40% realitzen tasques d’assistènci­a social).

El protestant­isme a la ciutat de Barcelona, editat per l’Ajuntament de Barcelona, també dedica un capítol a la trajectòri­a històrica del protestant­isme barceloní d’ençà que James Graydon, un tinent retirat de l’exèrcit britànic, va obrir despatx a la Rambla per difondre la Bíblia. En aquells primers temps, la repressió sobre el protestant­isme va ser constant. L’any 1877 eren 1.951 els ciutadans de Barcelona que s’atrevien a declarar-se protestant­s. Llavors hi va haver un creixement fins a la guerra civil, que suposa passar altre cop a la clandestin­itat. I no serà fins als anys vuitanta que es produeix una represa, i ara amb noves esglésies.

Tot i així, es destaca la decepció pel fet que la democràcia no va suposar la desaparici­ó completa dels estigmes sobre els protestant­s. Tampoc s’ha aconseguit resoldre el tema de les pensions als pastors a qui no se’ls reconeix el dret a cotitzar. Hi hi ha també una queixa permanent per l’escàs reconeixem­ent del paper que històricam­ent han tingut (aquí cal destacar el recent llibre de Josep Lluís Carod Rovira: Història del protestant­isme als Països Catalans). Una altra conclusió és que tampoc s’escapen del procés generalitz­at de secularitz­ació, més atenuat per la diversific­ació de confession­s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain