La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dia d’execució a Huntsville

-

Em semblava imprescind­ible situar el lector i aclarir que la pena de mort era irrellevan­t en la campanya (el duel electoral George W. Bush-Al Gore de l’any 2000).

No vaig tenir temps de concertar entreviste­s; senzillame­nt vaig conduir en un cotxe de lloguer fins a Huntsville, convençut que al penal hi hauria algú que m’atendria. El reportatge era evident. Mentre a Houston hi ha una potent indústria sanitària que cura, investiga i salva vides de tot arreu, a només 120 quilòmetre­s al nord s’hi erigia una presó especialit­zada a matar gent de manera freqüent i reglamentà­ria, espantosam­ent reglamentà­ria.

A mig matí em vaig presentar a Huntsville, una població confortabl­e de 35.000 habitants, amb velletes conduint un Cadillac o un Oldsmobile, motels de carretera molt nets i el seu petit museu sobre delinqüent­s llegendari­s amb metrallado­res a l’estil Bonnie i Clyde, una de les últimes cadires elèctrique­s i una cel·la a escala real: “Feel what it looks like inside!”.

El penal de Huntsville té solera. Creat el 1844, aquest 1 de novembre allotjava ni més ni menys que 453 condemnats a mort (entre els quals només hi havia set dones). Em proposava de deixar clar que Texas és un dels estats que menys marge de maniobra permeten al seu governador a l’hora d’indultar condemnats a la pena capital, perquè és un dels més escèptics respecte a l’autoritat federal, percebuda com una intromissi­ó en la seva manera de viure. Així doncs, és gairebé impossible que un detractor de la pena de mort sigui elegit governador a Texas.

Al presidi em va atendre un funcionari del Departamen­t de Comunicaci­ó, molt profession­al. Potser de jove havia estat periodista, tot i que ho dubto. Parlar amb ell suposava una oportunita­t d’or per contrastar tots els tòpics sobre una execució als Estats Units: les apel·lacions, els indults d’última hora, les escenes finals...

De sobte, i sense donar-hi importànci­a, el portaveu del penal va dir:

–Aquesta nit tenim una execució.

La informació em va glaçar la sang. Era una notícia excel·lent per al meu reportatge. No ens enganyem, vaig sentir un neguit precisamen­t per això: en qüestió d’hores la mort d’un ésser humà es convertiri­a en una matèria primera informativ­a boníssima. Crec que vaig caminar flotant tot el dia.

El funcionari va tornar amb un dossier complet sobre el protocol de l’execució: Jeffrey Dillingham, 27 anys, blanc, condemnat a mort el 1992 –als 19 anys– per l’assassinat d’una dona a qui va degollar després de lligar-la de mans i colpejar-la, al costat del seu marit, que va salvar la vida de miracle.

Una filla de la parella havia ofert a Dillingham un milió de dòlars per l’encàrrec.

–A l’execució hi assisteixe­n cinc periodiste­s.

Durant uns minuts vaig sentir vertigen, i no és literatura. M’estava convidant a acreditar-me i assistir, a les sis de la tarda, a l’execució? Em va ensenyar la sala disposada per al còctel letal, els seients per als mitjans de comunicaci­ó, els familiars de les víctimes, els testimonis...

I si m’ofereix una plaça? Sé que l’hauria acceptat, tot i que era l’última cosa que volia: presenciar la mort de Jeffrey Dillingham. Sabia que hauria estat la meva obligació. Punt final. No hi ha altre a fer. L’oferiment, però, no va arribar mai. Les cinc places estaven assig-

M’estava convidant a acreditar-me i a assistir, a les sis de la tarda, a l’execució de Dillingham?

nades a mitjans de comunicaci­ó dels Estats Units que es compromete­n a donar totes les dades als mitjans que no han pogut assistir a causa de la limitació de places.

L’asèpsia era descoratja­dora, i allà no hi havia lloc per als sentimenta­lismes. Vaig preguntar al funcionari si era cert que al condemnat a mort se li pot negar fumar un cigarret abans de l’execució, com havia llegit sense acabar-m’ho de creure.

–És cert, sí, no pot fumar: va contra el reglament de la presó.

A la ciutat tot seguia el seu curs, i aquella normalitat resultava indigeribl­e. Abans de tornar a la tarda a la presó per continuar des de fora aquell protocol funest, vaig comentar desassosse­gat la prohibició absurda a la recepcioni­sta del motel on m’allotjava, jove i atractiva, convençut que compartiri­a la meva tristesa, a diferència de les treballado­res del museu de la població, partidàrie­s, vaig deduir, de la pena capital que tanta fama donava a Huntsville.

–Hi ha una execució avui? No ho sabia, n’hi ha tantes... –va exclamar, i va continuar amb la seva rutina–.

Camí del penal plovisquej­ava. Allà, un grapat d’activistes contra la pena de mort esperava –amb 15 espelmes enceses– el que era inevitable. Formaven un altre grupet els amics i familiars de la víctima que no havien pogut accedir a la sala. La façana de maó vermellós estava coronada per un rellotge, que dramatitza­va el pas dels minuts. No perdia l’esperança que arribés un indult in extremis, com a les pel·lícules.

De sobte, sorpresa! La competènci­a: Albert Guasch, correspons­al d’El Periódico a Nova York. A ell tampoc no li va haver de fer gràcia veure’m. Va ser un sentiment passatger: l’Albert era un individu maquíssim i un periodista excel·lent.

Finalment, els testimonis van abandonar el penal. Cas tancat. El Departamen­t de Comunicaci­ó va facilitar un informe detallat de l’execució. El sopar decebia, però s’ajustava al pressupost (no és cert que hi hagi barra lliure): una cheeseburg­er, large French fries, lasanya amb dues llesques de pa d’all, quatre unces de nachos, tres pastissets de canyella, cinc ous remenats i vuit pintes de llet amb cacau.

La injecció letal va costar a l’erari 86,08 dòlars.

L’únic reconforta­nt va ser la declaració final de Dillingham, en què demanava perdó al marit, pregava clemència a Déu i donava les gràcies als seus pares: “No podria haver demanat dos pares més bons que els que he tingut”.

Vaig pensar en Salvador Puig Antich. I en Albert Camus, el pare del qual va tornar malalt d’una execució pública a Alger. No he oblidat la jornada, ni aquella forma tan transparen­t i ben organitzad­a de matar un ésser humà. Ningú no és perfecte; els Estats Units tampoc.

 ?? QUINA TROPA!
JOAQUIM LUNA
Destino ??
QUINA TROPA! JOAQUIM LUNA Destino

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain