La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aconseguiu amb‘ La Van guardi a’ quinze obres mestres de Premis No bel de Literatura

• Grans escriptors que han merescut el màxim guardó de la literatura mundial • Obres de Saramago, García Márquez, Hemingway i Kipling • Primer lliurament a partir del dissabte 23 de juny per només 6,95€ més el cupó del dia

- Redacció

El Premi Nobel de Literatura és, per a molts, el guardó més prestigiós entre tots els que estan dedicats al grandiós món de les lletres. Es tracta d’un dels cinc premis originals que l’ enginyer i inventor dela dinamita, Alfred Nobel, va consignar perquè l’Acadèmia Sueca els atorgués com a part del seu llegat. Aquest guardó no es concedeix per un títol en concret, sinó que reconeix la trajectòri­a dels autors que han estat capaços de desenvolup­ar una obra literària especialme­nt destacada en conjunt. Independen­tment de la quantitat econòmica del premi, que actualment està xifrada en vuit milions de corones sueques –una mica menys d’un milió d’euros–, la importànci­a mediàtica del certamen converteix la cerimònia de lliurament, el primer dijous d’octubre de cada any, en un dels moments més destacats del calendari literari mundial, i consagra els autors premiats com a integrants de l’elenc de la literatura.

Ara, La Van guardi aposa a disposició de tot sels seus lectors i subscripto­rs una col·lecció extraordin­ària formada per quinze llibres d’autors que han merescut aquest màxim guardó literari. En una edició exclusiva i única, aquesta col·lecció d’obres mestres ofereix un recorregut per la història de la literatura, des dels grans clàssics fins als contempora­nis, passant per totes les èpoques i per diferents gèneres. El primer exemplar estarà a la vostra disposició a partir del dissabte 23 de juny. La resta de llibres aniran sortint els caps de setmana consecutiu­s.

El títol que inaugura la col·lecció és Ensayo sobre la ceguera, del portuguès José Saramago. Saramago, l’únic lusità que ha obtingut el Nobel fins ara, alerta en aquesta obra de “la responsabi­litat de tenir ulls quan d’altres els van perdre”, construint un al·legat sobre la ne- cessitat de recuperar la lucidesa i rescatar l’afecte. Dues propostes fonamental­s d’una novel·la que és, també, una ref lexió sobre l’ètica de l’amor i la solidarita­t.

Després d’aquesta obra commovedor­a i aterridora alhora, el segon llibre de la sèrie, Desgracia, del sud-africà J.M. Coetzee, és una història profunda, extraordin­ària, que per moments tenalla el cor i manté fins al final la seva capacitat subjugant, narrant les conseqüènc­ies de la relació entre un professor i una de les seves alumnes.

El tercer exemplar de la collecció és Demasiada felicidad, una recopilaci­ó de contes de la canadenca Alice Munro. Autora de talent excepciona­l, és capaç d’aconseguir en els seus relats que unes anècdotes banals es transformi­n en pura emoció, gràcies a l’enorme capacitat per arrossegar el lector fins a l’interior de les històries gairebé sense necessitat de preàmbuls.

Altres grans obres de la col·lecció són París era una fiesta, obra pòstuma d’Ernest Hemingway, que, al crepuscle de la seva vida, narra, en una obra cabdal per entendre el segle XX, els daurats, salvatges i fructífers anys de la seva joventut al París dels anys vint, en companyia d’escriptors com Scott Fitzgerald i Ezra Pound, l’anomenada generació perduda ;oCrónicade

una muerte anunciada, de Gabriel García Márquez, una obra que ja anuncia el desenllaç des de l’inici: “El dia que l’havien de matar, Santiago Nasar es va aixecar a les 5.30 del matí per esperar el vaixell amb què arribava el bisbe”. Malgrat això, l’autor és capaç de mantenir l’interès de la trama com només els grans narradors saben fer-ho.

Un puente sobre el Drina, en què Ivo Andric´ relata la tràgica història recent dels Balcans; el bonic retrat d’una ciutat, Estambul, que dibuixa Orhan Pamuk, o la novella amb què Vargas Llosa va assolir reconeixem­ent internacio­nal, La

ciudad y los perros, són altres títols que formen aquesta col·lecció addictiva i interessan­t.

Aconseguiu una biblioteca de prestigi amb aquests quinze llibres que mostren el talent d’uns autors dignes del més alt guardó literari mundial i que produeixen en els lectors, inevitable­ment, l’addicció d’enganxar-se a aquestes obres mestres.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Quinze obres que són una bona mostra de la capacitat creativa del seus autors, una qualitat que els converteix en integrants de l’elenc literari de la nostra època.
Quinze obres que són una bona mostra de la capacitat creativa del seus autors, una qualitat que els converteix en integrants de l’elenc literari de la nostra època.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain