La Vanguardia (Català-1ª edició)

Liudmila Monastirsk­a: “L’òpera és una feina dura, t’oblides de tu”

- MARICEL CHAVARRÍA

Liudmila Monastirsk­a (Irkliiv, Ucraïna, 1975), la protagonis­ta de la producció de Manon Lescaut amb què ahir es va celebrar el Liceu a la Fresca, és d’aquestes veus que han arribat al Gran Teatre per quedar-se. El seu debut en aquest paper de Puccini li garanteix un públic fidel entre els amants de les veus al coliseu barceloní. “M’agrada haver començat amb aquesta producció de Manon Lescaut perquè t’obre a àmplies possibilit­ats actorals. Tot i que igualment em deixa esgotada”, diu.

Soprano dramàtica amb qualitats de spinto, aquesta ucraïnesa que no pensa renunciar a viure a Kíev –“allà hi tinc els fills i els meus pares, i continuo formant part de la companyia d’òpera”– està dotada d’una naturalita­t vocal captivador­a. “Això significa que tinc una bona tècnica”, diu. Pragmàtica i forta, a més d’ambaixador­a per la pau –“no només per la pau a Crimea sinó entre tots els pobles”–, explica que amb 21 anys es va casar amb un cantant amb qui va tenir dos fills. I tot i que fa anys que estan divorciats, en conserva el cognom. “No és cap problema, ell se’n va anar però jo no vaig córrer al registre a canviar el nom, és el pare dels meus fills”.

A Kíev hi va marxar sola amb 15 anys per educar la veu. I l’Òpera Nacional la va reclamar de seguida com a solista. “La meva mare cantava romanços i coneixia el repertori rus i ucraïnès, però ningú de la meva família era profession­al”, diu. Abnegada del repertori verista i especialme­nt verdià –es va consagrar mundialmen­t amb Lady Macbeth, amb què va debutar a la Royal Opera House de Londres (2001)–, també assumeix papers de bel canto.

“Per mantenir la veu en forma no s’ha de deixar de cantar Aïda de Verdi, ni Norma de Bellini, que exigeix amplitud de registres. Turandot?, la faig de vegades, però desgasta la veu, he de dir que no a les invitacion­s.”El que menys li agrada de l’òpera? “És molt dura. Si ets fidel a aquesta professió has de fer un sacrifici, oblidar-te de tu mateixa. És difícil compaginar-la amb la vida, un matrimoni, fills. I molt competitiv­a: has de demostrar constantme­nt que estàs en forma”.

“M’agrada haver debutat amb aquest ‘Manon’ del Liceu, perquè t’obre camins actorals”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Liudmila Monastirsk­a al Liceu
ANA JIMÉNEZ Liudmila Monastirsk­a al Liceu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain