La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jordi Ramot

CREADOR DE WIKILOC

- A. MOLINS Barcelona

L’app Wikiloc, creada a Girona per l’enginyer informàtic Jordi Ramot per compartir rutes de senderisme i altres activitats en entorns naturals, ja suma 3,6 milions d’usuaris a tot el món i està disponible en 22 idiomes.

Jordi Ramot és enginyer informàtic especialit­zat en interopera­bilitat geoespacia­l. Practicant de curses de muntanya, ciclisme i esquí de muntanya, viu en un petit poble a prop de Girona. Un dia va decidir unir les seves dues passions, la informàtic­a i l’esport, i va crear una eina que servís per poder compartir amb els amics les rutes dels caps de setmana. Era l’any 2005 i Google Maps acabava d’aparèixer. “Era una eina fantàstica per al que jo volia fer”, diu Ramot. El bocaorella va fer la resta, i el que va començar amb “alguns amics que em demanaven poder accedir a l’aplicació per pujar les seves pròpies rutes” va acabar convertit en Wikiloc, una aplicació que actualment té 3,6 milions d’usuaris registrats a tot el món i que emmagatzem­a més de 8,6 milions de rutes i 14,5 milions de fotos. Wikiloc ha rebut molts premis, fins i tot de National Geographic, i disposa del reconeixem­ent de diversos governs i entitats per a la promoció del territori.

L’app permet buscar i selecciona­r rutes per fer senderisme i fins a més de 60 activitats. El seu sistema de navegació permet seguir el recorregut com si es tractés d’un dispositiu GPS, i compartir la ubicació amb familiars o amics, així com gravar el recorregut per compartir-lo. La plataforma web està traduïda a 22 idiomes.

En el context de les empreses de software, la de Ramot és petita. Són deu empleats, la majoria en unes oficines del Parc Científic i Tecnològic de la Universita­t de Girona. Dos més treballen des de Granollers i des de Sant Antoni de Calonge.

“La tecnologia, i la computació al núvol permeten desenvolup­ar projectes amb inversions relativame­nt petites”, explica Ramot. A més, “estar en plataforme­s com App Store i Google Play dona visibilita­t als que no tenim força de màrqueting”, afegeix el creador de Wikiloc. Contràriam­ent al que opina molta gent, Ramot diu que “tenir una bona idea és molt més fàcil que executar-la bé i alinear-se amb una necessitat que té el mercat”. I una altra idea equivocada: “Les comunitats no es creen, sorgeixen per si mateixes, com una tribu”.

Wikiloc també és la demostraci­ó que “no cal estar al centre i que des de la perifèria també és possible desenvolup­ar aplicacion­s d’èxit. El talent pot ser a qualsevol lloc i la tecnologia ha eliminat les barreres geogràfiqu­es”.

De fet, Ramot va tenir fa uns

“La tecnologia trenca la barrera geogràfica i permet desenvolup­ar projectes amb menys inversió”, diu Ramot

anys una oportunita­t d’inversió, però el problema va ser, segons el seu parer, que no eren als EUA. I afegeix: “De tota manera, és veritat que allà hi ha ecosisteme­s molt potents, al voltant de les universita­ts, i aquí comença a passar el mateix. La gran diferència, i important, és que potser perquè als EUA hi ha moltes més opcions, també hi ha molta menys fidelitat”.

 ??  ??
 ?? ARIADNA OLLER MITJANAS ?? Oficines de Wikiloc al Parc Científic i Tecnològic de la UdG
ARIADNA OLLER MITJANAS Oficines de Wikiloc al Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain