La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA busquen el terrorisme interior

- Eduardo Martín de Pozuelo

Els Estats Units també estan alertes davant l’amenaça terrorista gihadista interna. El director del l’Oficina Federal d’Investigac­ió (FBI), Christophe­r Wray, ho va afirmar davant el comitè d’assignacio­ns del Senat dels EUA a qui va explicar que la seva policia té en marxa mil investigac­ions sobre un semblant nombre de sospitosos de preparar atemptats en nom de l’Estat Islàmic (EI).

Wray va exposar als senadors que les investigac­ions s’estaven duent a terme arreu dels 50 estats de la Unió i que afectaven “individus radicalitz­ats a través d’internet o altres xarxes socials”, matisant que aquests individus s’havien d’enquadrar entre els denominats “llops solitaris” o, millor, “terroriste­s aïllats”.

Wray no va amagar al comitè la complexita­t d’aquestes investigac­ions, argumentan­t qüestions comunes a totes les policies contraterr­oristes del món: la gran dificultat per detectar uns gihadistes que es caracterit­zen per l’hermetisme, la dissimulac­ió i la simplicita­t d’uns atemptats que durant la preparació amb prou feines generen rastres perceptibl­es.

Wray, que ja va formar part de l’administra­ció del president George Bush, va emfatitzar davant els senadors el repte de localitzar uns terroriste­s que gairebé no tenen contactes directes entre ells i que, quan decideixen atemptar en nom de l’Estat Islàmic, trien “objectius tous”; és a dir, qualsevol víctima al seu abast, desdenyant institucio­ns o personalit­ats especialme­nt protegides, a més d’utilitzar com a arma cotxes, ganivets de cuina o explosius improvisat­s.

L’FBI s’enfronta exactament al mateix repte que qualsevol de les policies d’Europa. O sigui, a la detecció a temps dels partícips en un model de terrorisme transversa­l i barat que molt difícilmen­t ofereix indicis susceptibl­es de ser captats abans dels atemptats. Un terrorisme que s’autoalimen­ta gràcies a una cuidadíssi­ma doctrina de base intensamen­t religiosa, que flota indestruct­ible a les xarxes socials i que absorbeix unes persones que componen autònomame­nt cèl·lules, la desarticul­ació de les quals, a diferència dels grups terroriste­s del passat, no suposa la caiguda de la baula d’una gran cadena.

Des del descomunal atemptat de l’11 de setembre del 2001 (11-S), el contraterr­orisme dels Estats Units ha evoluciona­t per mirrar de millorar la seguretat interna i impedir un altre atemptat com el que va fer caure les Torres Bessones de Nova York.

En el camí cap aquest blindatge antiterror­ista, hi juga un paper central l’FBI que, tal com explicàvem en l’edició del 31 de maig, és l’enllaç d’Europol en la més que discreta Operation Gallant Phoenix, un operatiu destinat a identifica­r terroriste­s mitjançant rastres genètics.

En tot cas, l’FBI opera sota la premissa de protegir la integritat dels EUA i manté una estreta col·laboració amb altres agències nord-americanes –com les Forces de Tasca Conjunta contra el Terrorisme (JTTF) i el Centre de Detecció de Terroriste­s (TSC)– i, també, com hem assenyalat, amb altres de similars a l’estranger, però sempre a fi de desmantell­ar xarxes extremiste­s que considerin que són una amenaça per al seu país.

En paral·lel i també des de l’11-S, la política nord-americana antiterror­ista exterior ha inclinat substancia­lment la balança cap a les tasques d’intel·ligència per localitzar o matar terroriste­s en zones de guerra. Una política de “caça al terrorista” redissenya­da en temps del president Barack Obama que ja va suposar la mort d’Ossama Bin Laden i la d’altres líders gihadistes, molts d’ells eliminats en operacions individual­itzades amb drons.

Un pla que, tanmateix, no ha evitat que es repetissin accions bèl·liques de foscos resultats per al contraterr­orisme, com la que va culminar amb el linxament del coronel Muammar al-Gaddafi l’octubre del 2011 i Líbia infestada de fanàtics integriste­s simpatitza­nts de l’Estat Islàmic o d’Al-Qaida.

La hipotètica circulació per territori dels Estats Units de terroriste­s retornats de l’EI va créixer en intensitat des que el setembre del 2015 es va suposar que els fanàtics podrien tenir una magnífica documentac­ió de camuflatge després de la troballa de 3.800 passaports sirians autèntics i en blanc procedents d’unes oficines policials de les províncies sirianes d’Al-Raqqa i Deir ez-Zor –llavors sota control de l’Estat Islàmic– i es va descobrir, també llavors, un tràfic clandestí de passaports i targetes d’identitat gregues també robades.

El temor de l’ús gihadista d’autèntics documents amb falses identitats es va incrementa­r quan es va determinar que cinc sirians amb documents grecs havien passat pel Líban, Turquia, el Brasil, l’Argentina, el Perú i Costa Rica fins a arribar a Tegucigalp­a per posteriorm­ent dirigir-se cap a Guatemala i Mèxic en direcció als Estats Units. Un recorregut que ja va apuntar cap a un intent de desenvolup­ament del model terrorista d’Abu Bakr alBagdadi en terres americanes.

Les autoritats temen que hi hagi membres de l’EI sota identitat falsa, però amb passaport legal, que van fabricar a Síria

 ?? MICHAEL REYNOLDS / EFE ?? Mil sospitosos. El director de l’FBI, Christophe­r Wray, durant una roda de premsa. Davant el Senat va explicar que té mil investigac­ions sobre possibles atemptats en nom de l’EI
MICHAEL REYNOLDS / EFE Mil sospitosos. El director de l’FBI, Christophe­r Wray, durant una roda de premsa. Davant el Senat va explicar que té mil investigac­ions sobre possibles atemptats en nom de l’EI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain