La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tornada del Còndor soviètic

- GONZALO ARAGONÉS

Rússia vol tornar a fabricar un dels avions més grans, el Ruslan, fet per

Antónov... marca ucraïnesa Els llegendari­s An-124 han transporta­t un obelisc, les maletes de Michael Jackson i coets

Un dels gegants de l’aire, l’avió de càrrega An-124, al qual van batejar Ruslan quan es va dissenyar en època soviètica, va deixar de fabricar-se fa 14 anys. Ara Rússia vol tornar a produir-lo en sèrie. A Moscou hi ha veus que asseguren que el projecte té moltes possibilit­ats, per bé que les sancions internacio­nals i la suspensió de la col·laboració tecnicomil­itar amb Ucraïna podrien deixar la idea a terra i sense enlairar-se.

L’avió va ser dissenyat a la dècada dels vuitanta per l’avui companyia ucraïnesa Antónov, tot i que Rússia sosté que el país veí no té l’exclusivit­at per fabricar l’aparell. “Els avions de classe superpesan­t com l’An-124 tenen una gran demanda arreu del món. Dos terços dels aparells es van fabricar a la ciutat russa d’Uliànovsk, i avui la prioritat és mantenir-los en servei”, ha explicat Aleksei Rogozin, vicepresid­ent d’aviació de transport a la Corporació d’Aeronaus Unides (UAC) i director general de l’aeronàutic­a Iliuixin: “Si estem parlant de tornar a fabricar-lo, és molt difícil, però és una tasca que es pot solucionar”.

Amb una capacitat màxima de 150 tones de càrrega, els Ruslan s’han fet servir per a transports especials. Com quan el 1993 Michael Jackson va portar a Moscou un equipatge de 310 tones en tres An-124. O com l’obelisc d’Axum, 160 tones de granit que Itàlia es va emportar d’Etiòpia el 1937 com a trofeu de guerra i que va tornar el 2005 en tres viatges.

El 2011 aquests gegants de l’aire van dur fins al Japó una bomba de formigó fabricada per l’empresa alemanya Putzmeiste­r per ajudar a refredar els reactors de l’accident nuclear de Fukushima. També han transporta­t coets espacials i fins i tot l’OTAN, que li dona el nom de Còndor a aquest tipus de remolc aeri, l’ha contractat per al transport d’helicòpter­s o tancs.

El cap de l’aviació de transport militar rus, Vladímir Benedíktov, també ha dit aquest mes que el pla està damunt la taula. L’interès del Ministeri de Defensa rus és evident. L’experiènci­a durant la guerra de Síria demostra que, amb l’ajuda dels Ruslan i dels també avions de càrrega Il-76, Rússia va ser capaç de transporta­r, en dos dies, tota la maquinària i personal militar necessari a diversos milers de quilòmetre­s de distància.

Si Rússia en reemprén la producció el més probable és que el Ruslan canviï de nom. “L’aviònica i els trens d’aterratge experiment­aran canvis; tindrà diferents motors. L’An-124 serà la base, però essencialm­ent naixerà un avió diferent”, ha explicat Iuri Sítnik, membre de la comissió presidenci­al per al desenvolup­ament de l’aviació.

Tan bon punt s’han conegut les intencions de Rússia, Ucraïna ha reaccionat. Primer, declarant que l’oficina de disseny Antónov és l’única amb dret a construir i renovar els avions que porten el seu nom, i segon, assegurant que Rússia no disposa dels elements tècnics necessaris perquè el Ruslan remunti el vol.

Els plans per tornar a produir el Ruslan no són nous. Rússia i Ucraïna, una amb la fabrica d’Uliànovsk i l’altra amb la de Kíev, es van posar d’acord per a posar fil a l’agulla el 2008, però el 2014 tot va quedar aturat a causa de les tensions polítiques . “Només l’empresa que ha elaborat l’aeronau, és a dir, Antónov, té els coneixemen­ts tècnics i la informació necessària per mantenir un disseny unitari”, ha indicat un portaveu de l’empresa ucraïnesa.

El Ruslan és el quart avió més grans del món i el segon entre les naus de càrrega. Entre aquestes últimes només el supera l’únic An-225 Mria en actiu, una variant del Ruslan que va ser concebuda el 1985 per posar en òrbita el transborda­dor soviètic Buran. Després de la desintegra­ció de l’URSS, i quan el programa del Buran es va cancel·lar, Ucraïna va paralitzar la construcci­ó d’un segon An-225. El 2016 la ucraïnesa Antónov va arribar a un acord amb Pequín per completarl­o i vendre-l a la Corporació Xinesa de la Indústria Aeroespaci­al.

Ucraïna va heretar la fàbrica Antónov després del final de l’URSS el 1991. En l’actualitat hi ha 52 Ruslans en actiu a tot el món. Rússia és qui en té mes unitats, amb 16 pertanyent­s a les seves forces aèries i 12 propietat de l’aerolínia de transport privada Volga-Dnièper.

 ?? HANDOUT / GETTY ?? A tota màquina Un dels 52 avions An-124 en actiu durant el trasllat d’uns vagons fabricats a Alemanya per al metro de Nova Delhi
HANDOUT / GETTY A tota màquina Un dels 52 avions An-124 en actiu durant el trasllat d’uns vagons fabricats a Alemanya per al metro de Nova Delhi
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain