La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un ‘Aquarius’ cada setmana

Andalusia ha rescatat 3.000 persones del mar l’últim mes

- ADOLFO S. RUIZ

A l’abril i el maig el Mediterran­i occidental ha superat el central en naufragis i ofegaments

Mentre l’atenció pública s’aboca a la peripècia de l’Aquarius, Andalusia ha rescatat en poc més de tres setmanes uns tres mil immigrants, sense que la situació hagi merescut tant focus mediàtic. L’arribada del bon temps després d’un hivern dur, el final del Ramadà i la decisió del Marroc d’obrir la mà, com a benvinguda al nou Govern espanyol, provoquen que cada setmana siguin salvades del mar més de mil persones. I és que el regne alauita vigila més o menys la sortida de pasteres, segons els seus interessos. Acostuma a passar que després d’un canvi de govern a Espanya obri la mà de la vigilància per garantir-se una posició de força davant futures negociacio­ns, és a dir, per aconseguir més diners espanyols.

Què és el que fa que l’atenció dels mitjans se centri en un esdevenime­nt i no en d’altres, que resulten fins i tot més dramàtics? Aquesta és la pregunta que es fan els centenars de persones que dia rere dia són testimonis dels drames humans que es viuen a l’Estret i el mar d’Alborán. “Està molt bé preocupar-se pels 629 immigrants de l’Aquarius i aplaudim la decisió de Pedro Sánchez, però qui es preocupa de les 986 persones que han estat rescatades des de divendres passat, una xifra que creix cada hora?”, es pregunta en Luis, voluntari de la Creu Roja.

La situació s’ha enquistat i els naufragis a la zona de l’Estret o el mar d’Alborán criden menys l’atenció perquè es tracta d’embarcacio­ns petites, amb una mitjana de 40-50 persones a bord, mentre que els vaixells que s’enfonsen a la Mediterràn­ia central solen causar un elevat nombre de víctimes, entre les 300 i les 500. Però la letalitat d’una ruta pot variar per diverses raons i això és el que passa aquests dies. L’any passat arribar a Europa per mar a través de les costes andaluses era molt menys perillós. Mentre que cap a Itàlia van morir un de cada 50 immigrants, en el trajecte a Espanya van ser un de cada 128. Avui, la situació ofereix indicis que ha canviat. Durant abril i maig han mort ofegades més persones a la Mediterràn­ia occidental que en la central. Ahir mateix, Salvament Marítim va rescatar quatre persones amb hipotèrmia severa d’una pastera semienfons­ada que es trobava en les proximitat­s del cap de Gata. La tragèdia és que en aquella embarcació hi viatjaven almenys 47 persones, per la qual cosa s’ha perdut tot rastre de les 43 restants.

La ciutat de Tarifa ha hagut d’habilitar un poliesport­iu per acollir més de 500 immigrants que, atesos per voluntaris, reben un allotjamen­t provisiona­l mentre es tramiten les identifica­cions que estableix la llei d’Estrangeri­a. El col·lapse és total. L’arribada d’immigrants ha desbordat tots els centres d’acolliment i les organitzac­ions de drets humans alerten que desenes de nouvinguts són abandonats a la seva sort i vaguen per carreteres i camins poques hores després d’haver estat rescatats a l’Estret.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain