La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC i PNB carreguen contra Rivera pel seu pla de reforma electoral

- ÀLEX TORT

“Una reforma sense nacionalis­tes deixaria Rivera clarament fora del Congrés”. “És el primer cop que veig un partit que proposa una reforma de llei per quedar-se ell mateix fora del Congrés”. Les primeres paraules són de Sergi Sabrià, president del grup parlamenta­ri d’ERC; les segones, de Míriam Nogueras, diputada del PDECat a Madrid. Tots dos van reaccionar amb ironia davant la proposta de reforma electoral anunciada dissabte pel líder de Ciutadans, Albert Rivera, per la qual els partits sense abast estatal –com ara els partits independen­tistes catalans o formacions basques– només podrien entrar al Congrés si superessin el 3% dels vots del total d’Espanya. A la ironia, el PNB hi va afegir una dura reprovació: “És una aposta per destruir la convivènci­a, la pluralitat i la cohesió social”.

Responent a la consulta d’aquest diari, Sabrià també va criticar Rivera per la seva proposta. Així, el republicà va assegurar que Ciutadans “no respecta la democràcia”. “Resulta que els que més es posen a la boca l’opinió popular són els que menys la respecten quan no els agraden els resultats”, va afegir. D’una manera semblant es va expressar el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, que va acusar la formació taronja de mostrar “impotència”, perquè és un partit que “no és capaç d’assolir a les urnes els resultats que ambiciona”.

I és que amb la proposta de Rivera, i tenint en compte el resultats obtinguts en les eleccions generals el juny del 2016, ERC i el PDECat sols no aconseguir­ien cap representa­nt a la Cambra Baixa. Només hi entrarien si formessin una coalició. Amb els partits nacionalis­tes bascos els efectes serien pitjors, perquè ni amb una aliança entre PNB i Bildu entrarien al Congrés.

Erkoreka va assegurar que Ciutadans treballa “per destruir, i no per construir, cosa que hauria de ser l’aposta de qualsevol formació política o institució democràtic­a”.

“Cs proposa una reforma de llei per quedar-se ell mateix fora del Congrés”, ironitza el PDECat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain