La Vanguardia (Català-1ª edició)

PP i Cs demanaran explicacio­ns a Batet per voler recuperar l’Estatut del 2006

-

El PP i Ciutadans volen aprofitar la primera sessió de control al Govern de Pedro Sánchez al Congrés, prevista per dimecres vinent, per desafiar la ministra de Política Territoria­l i Funció Pública, Meritxell Batet, a explicar com pensa recuperar aquells punts de l’Estatut de Catalunya que al seu dia van ser declarats inconstitu­cionals pel Tribunal Constituci­onal (TC).

En el text de la seva interpel·lació, el partit de Mariano Rajoy mostra la seva preocupaci­ó pel fet que Batet hagi declarat públicamen­t la seva intenció de recuperar aquells catorze articles.

Textualmen­t el PP assegura que és “d’extraordin­ària gravetat” que Batet, “a través de mètodes legalment qüestionab­les, pretengui subvertir l’ordre constituci­onal per tornar favors polítics als seus socis independen­tistes pel seu suport en la moció de censura, conduents a trencar la unitat de la nació espanyola”.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha registrat per a la ministra de Política Territoria­l la pregunta següent: “Com pensa legitimar la part declarada inconstitu­cional de l’Estatut de Catalunya, el Govern d’Espanya?”.

L’ANC veuria com “una traïció” negociar amb el Govern espanyol una proposta diferent a un referèndum

Durant el debat de la moció de censura que va portar-lo a la Moncloa, Sánchez va oferir tant a ERC com al PDECat la possibilit­at de reprendre els articles qüestionat­s per l’Alt Tribunal en la seva sentència dictada el 2010, quatre anys després de l’aprovació de la reforma estatutàri­a, una decisió a la qual molts atribueixe­n l’origen del procés independen­tista que es va obrir després a Catalunya.

D’altra banda, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va advertir ahir el Govern que veuria com “una traïció” que negociï amb l’Executiu espanyol una altra cosa que no sigui un referèndum, i va lamentar la falta d’una “estratègia compartida” entre els partits independen­tistes.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Paluzie va afirmar que només en el cas que el Govern central faci una proposta de referèndum pactat i tutelat internacio­nalment, l’ANC podria “escoltar” aquella oferta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain