La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa i Catalunya: reconeixem­ent i compromís

- Ernest Maragall E. MARAGALL, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia de la Generalita­t de Catalunya

La constituci­ó del nou Govern de Catalunya ha posat punt final a un segrest de les nostres institucio­ns que ha estat profundame­nt perjudicia­l per al país. En aquesta nova etapa, com a conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia, i amb la col·laboració d’un equip motivat i competent, ens pertoca reprendre l’acció exterior de Catalunya i assumir-ne els reptes immensos.

Ens tornarem a fer presents en l’escena internacio­nal amb la voluntat inequívoca de ser-hi reconeguts. Naturalmen­t, no partim de zero. Des de Catalunya, mitjançant les institucio­ns i també gràcies a l’esforç i a la perseveran­ça d’empresaris, científics, artistes i tota mena de profession­als amb la seva pràctica quotidiana, cadascun en el seu àmbit, ens hem fet un lloc propi en l’imaginari mundial. Venim a impulsar-lo, a enfortir-lo i a fer-lo més visible, amb tots els mitjans al nostre abast.

Ho farem construint sobre el llegat que rebem del conseller Romeva, la retenció injustific­able en presó preventiva ens recorda cada dia els principis sobre els quals volem edificar república: llibertat, democràcia, justícia, igualtat i solidarita­t. Uns valors que ens vinculen al nucli d’allò que inspira i representa Europa. La indiferènc­ia davant d’aquests fets és el principal risc democràtic pel projecte europeu.

Justament Europa és l’espai cultural, històric i fins i tot afectiu propi de Catalunya. Hem aspirat tradiciona­lment i som vocacional­ment europeus, de pensament i d’acció. El projecte europeu és un projecte català i tot projecte català és, per definició, un projecte en clau europeista.

La Unió Europea es troba en un moment de reconfigur­ació i per això, ara, és imprescind­ible que hi siguem presents i actius. Tenim la ferma voluntat de participar de manera efectiva en tots els debats i en els fòrums de decisió europeus i internacio­nals en què es tractin matèries que ens afecten. Així, ens proposem reforçar els vincles amb el conjunt de les institucio­ns europees, per garantir que la nostra veu pròpia, amb propostes i arguments, hi és convenient­ment escoltada. Evidentmen­t, això ens obliga a anticiparn­os per acordar i defensar una posició catalana àmpliament compartida sobre aquestes qüestions. Aquest és un dels deures immediats que estem decidits a emprendre.

Només si aconseguim reforçar la UE i contribuir a reconduir-la cap a la renovació dels seus valors originals, tindrem una base prou sòlida per escometre una obertura internacio­nal més ambiciosa.

Alhora, si Europa és tret definidor del nostre caràcter i trajectòri­a, no és menys cert que el conjunt de la Mediterràn­ia també forma part de la nostra història, cultura i identitat. També en aquesta àrea hem de saber exercir i ampliar la nostra capitalita­t i capacitat d’influència.

Així mateix, hem de teixir i consolidar noves relacions amb les àrees emergents d’arreu. La nostra posició a l’avantguard­a de la lluita contra el canvi climàtic o de les polítiques de cooperació ha de ser la nostra targeta de visita, els elements que ens identifiqu­in davant del món i que ens han de servir també per arribar a presentar i a compartir la resta de les nostres fortaleses.

Sens dubte, el llistat de reptes és gran, però també ho és la nostra determinac­ió. Sabem que la societat catalana vol ser al món i alhora té ganes d’acollir-ne les novetats i les oportunita­ts i d’assumir-ne responsabl­ement els compromiso­s. Sabem, en definitiva, que Catalunya té l’oportunita­t i la voluntat de relacionar-se amb el món i que, per dur-ho a terme, necessitem una estructura intel·ligent, allunyada de la càrrega feixuga de la diplomàcia clàssica, i més capaç d’obtenir resultats en el món del segle XXI.

Així, doncs, reprenem el camí amb energia renovada, amb fites clares, amb vocació inequívoca­ment europea i mediterràn­ia i amb ambició d’acompanyar i de facilitar el diàleg i els intercanvi­s arreu. La Catalunya republican­a, europea, oberta, moderna, mestissa, cooperativ­a i sempre atenta al progrés i al canvi vol presentar-se al món tal com és. Del conjunt dels ciutadans de Catalunya és el dret que sigui així. Com a Govern, nostra és la responsabi­litat de ferho possible.

“Ens hem fet un lloc propi en l’imaginari mundial; venim a impulsar-lo, a enfortir-lo i a fer-lo més visible, amb tots els mitjans al nostre abast”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain