La Vanguardia (Català-1ª edició)

Urdangarin esgota el termini donat pels jutges per ingressar a la presó

L’exduc de Palma ha d’entrar a la presó que triï abans d’avui a la mitjanit

- JOSÉ MARÍA BRUNET

Iñaki Urdangarin va volar ahir a Espanya des de Ginebra, previsible­ment amb la intenció d’ingressar en un centre penitencia­ri abans d’avui a la mitjanit. Aquest és el termini que li ha donat l’Audiència de Palma, en l’actual fase d’execució d’una sentència que ja és ferma, després que el Tribunal Suprem (TS) va confirmar en els seus extrems principals la decisió dictada en primera instància per les tres magistrade­s que l’any passat van jutjar el cas Nóos a la capital balear.

En mitjans pròxims a aquesta causa s’ha anat donant com a molt probable que l’exduc de Palma ingressi en una de les presons de Madrid. En principi, per la facilitat del seu enllaç aeri amb Ginebra, el seu lloc de residència els últims anys. Aquesta circumstàn­cia permetria que la infanta Cristina pogués visitar el seu marit periòdicam­ent sense necessitat de tornar a instal·lar-se a la capital d’Espanya.

Una vegada que Iñaki Urdangarin va rebre dimecres passat en mà el correspone­nt manament d’ingrés a la presó, en què s’establia el termini màxim de cinc dies per al seu compliment, l’entrada de l’exduc a la presó resulta inexcusabl­e, encara que miri d’emprendre altres iniciative­s per provar d’anul·lar o reduir les penes que li han estat imposades, que sumen 5 anys i 10 mesos. En principi, el marit de la infanta podria recórrer en empara davant el Tribunal Constituci­onal (TC) o dirigir-se al Govern central en sol·licitud d’indult. Tot i això, cap d’aquests dos possibles camins no té bon pronòstic si amb ells Urdangarin pretengués ajornar, i menys encara evitar, el seu ingrés en un centre penitencia­ri.

Sobre la primera de les possibilit­ats cal tenir en compte que la doctrina consolidad­a del Constituci­onal porta a donar per fet que cap entrada a la presó no se suspengui quan el recurrent ha estat condemnat a més de cinc anys de presó. Es calcula que una condemna d’aquesta durada ja és prou greu com perquè no estigui justificat l’ajornament. Cal tenir en compte que en termes hipotètics l’existència d’una sentència ferma, no recurrible davant la justícia ordinària, incrementa el risc de fuga.

La via de l’indult, al seu torn, té en aquests moments –i en d’altres possibleme­nt també– un pronòstic absolutame­nt desfavorab­le. Resulta inimaginab­le que el Govern acabat de constituir de Pedro Sánchez pogués exercir el dret de gràcia respecte a la condemna imposada a Urdangarin pels delictes relacionat­s amb la seva actuació al capdavant de l’Institut Nóos, tots ells descrits en els articles del Codi Penal relatius a la corrupció. Urdangarin, de fet, pot considerar-se afortunat per la pena global que li ha estat imposada. El Suprem va suprimir la seva condemna per falsedat, rebaixant en 5 mesos la que li van imposar a Palma. L’exduc quedarà ara en mans d’Institucio­ns Penitencià­ries, que decidirà en quin centre l’interna finalment per al compliment de la pena. La preocupaci­ó d’Interior és, sobretot, que no hi hagi incidèncie­s relacionad­es amb la seguretat del condemnat.

Interior decidirà més endavant en quin centre reclou el condemnat, seguint sobretot criteris de seguretat

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Iñaki Urdangarin sortint de l’Audiència de Palma dimecres passat després de recollir l’ordre de presó
BALLESTERO­S / EFE Iñaki Urdangarin sortint de l’Audiència de Palma dimecres passat després de recollir l’ordre de presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain