La Vanguardia (Català-1ª edició)

La solidarita­t ens farà solidaris

-

Ahir, el dia es va despertar amb sol lluent i solidari. Banyistes a la platja, immigrants als molls de València. “Costas las de Levante, playas las de Lloret”. Hem donat futur, vida i alegria a 630 persones. Ara, convindria aclarir-nos i fixar una política d’Estat sobre la immigració, no sigui que Espanya –i la resta de la UE– acabin sent com jo: uns dies dono almoina, d’altres la nego.

El Govern socialista ha actuat amb humanitat. No es podia abandonar persones que, havent apostat la vida a cara o creu, van tenir la sort de guanyar aigües d’Europa. Un final feliç. La notícia ideal per a la paella de diumenge. Messi va fallar un penal, els cunyats festegen les coques de Sant Joan i el telenotíci­es assegura que els nens africans –més de cent– estan bé, gràcies.

Quants immigrants moriran ara en ruta a València, carn breu a l’agost? No hi haurà càmeres, ni comunicats ni expectació. Morir en alta mar... deixes de lluitar contra els corrents i, exhaust, revises la teva vida o t’acomiades imaginant un pis amb pantalla de televisió gegant, un fill amb la samarreta de Neymar i una cervesa al sofà? Morir en alta mar, potser veient a la llunyania la silueta d’un creuer per la Mediterràn­ia, amb excursions opcionals al Vesuvi. Jo no voldria morir en alta mar.

La immigració és el mirall de les nostres contradicc­ions. Avui els donem la benvinguda, demà els mirarem de reüll i demà passat algú –potser amb un subsidi de 600 euros mensuals– es queixarà a la cua d’un ambulatori, aclarint abans que no és racista, i encara menys dels negres que somriuen i no roben xalets.

L’Estat no pot ser com nosaltres: avui et dono cinc euros, demà ni et miro. L’Estat, el nostre i els altres, és, per naturalesa, cínic, realista i una mica fill de la gran puta. Els estats europeus han de continuar evitant que salpin pasteres, bots i llanxes de les costes de l’Àfrica. Per raons humanitàri­es. Perquè les 630 vides salvades no provoquin la mort de 6.300, 63.000 o 630.000 persones durant els propers mesos.

La complexita­t no és per a l’estiu. És urgent que la UE adopti una política comuna i deixi enrere aquesta cursa miserable de bons i dolents, tan propícia als xous mediàtics. La feblesa de Brussel·les és gran: massa fronts i pocs socis que mirin més enllà dels impulsos, els sondejos, els cops de solidarita­t dominical.

Els estats africans van a la seva: perceben la debilitat, coneixen les contradicc­ions de la nostra solidarita­t i es deslliuren –de passada– dels excedents humanitari­s. Són estats fallits que no han seguit l’exemple exitós de l’Extrem Orient i deixen plomat el personal. Les elits són lamentable­s i ja va sent hora d’abandonar el paternalis­me i d’exigir-los que deixin d’enviar cadàvers a Europa.

Menys oenagés i més diplomàcia.

Les elits africanes són lamentable­s: convé obligar-les a deixar d’enviar cadàvers a Europa

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain