La Vanguardia (Català-1ª edició)

El turisme tendeix a estabilitz­ar-se

-

EL ritme d’augment de les arribades de turistes a Espanya tendeix a estabilitz­ar-se després de diversos anys d’haver registrat creixement­s extraordin­aris. El sector i el conjunt de l’economia notarà l’impacte d’aquesta situació. Tothom sabia, tot i això, que el turisme prestat que rebia Espanya dels països del Nord de l’Àfrica i de Turquia, a causa de la inestabili­tat política, algun dia tornaria al seu origen. I això és el que passa aquest any. Només en el primer quadrimest­re, Egipte, Tunísia i, sobretot, Turquia, han guanyat tres milions de turistes més que el 2017. Es tracta fonamental­ment de britànics, alemanys, francesos i italians que abans havien canviat aquelles destinacio­ns per Espanya.

Hi ha altres elements de preocupaci­ó davant la present temporada turística derivats de l’increment del preu del petroli, que encareix el transport, i de la debilitat del mercat britànic com a conseqüènc­ia del Brexit. S’hi suma que la principal destinació espanyola, que és Barcelona, encara no s’ha recuperat plenament després de l’impacte negatiu sofert com a conseqüènc­ia dels esdevenime­nts de l’any passat:atemptatte­rrorista,vaguesal’aeroportde­lPrat,crisi política i augment de la turismofòb­ia, que van afectar l’atractiu de la capital catalana.

Probableme­nt, malgrat tot, la temporada turística registrarà un balanç positiu. L’any passat es va tancar amb 82 milions de visitants, dos milions menys dels inicialmen­t esperats, que tot i això van mantenir Espanya com a segona destinació turística mundial darrere de França. Aquest any les perspectiv­es, en vista de l’evolució del primer quadrimest­re, apunten que podria tancar-se amb un augment de prop del 2% i arribar als 83,6 milions de visitants.

La situació, per tant, encara que no s’aconseguei­xin nous rècords,tendeixaun­aevolucióq­ueestariad­insdelnorm­al. Però això no deixa de ser un avís que exigeix mantenir la guàrdia alta, en un sector que és clau per a l’economia i l’ocupació del país, ja que la competènci­a de la resta de destinacio­ns turístique­s, és molt intensa, tant en preus com en nivells de qualitat.

El sector turístic, en qualsevol cas, té pendent el repte de deixar de valorar el nombre de visitants com a base de l’èxit i centrar-se, en canvi, en l’anàlisi de paràmetres com l’estança mitjana i la despesa. O, dit d’una altra manera, en la necessitat de reforçar l’aposta global per un turisme de més qualitat. Això comporta centrar-se, entre altres coses, en la captacióde­turistesqu­eprocedeix­indelsmerc­atsmésallu­nyats, com Àsia, els Estats Units o Llatinoamè­rica, ja que són els que gasten més i els que venen durant tot l’any. Només el 15% dels turistes estrangers són extracomun­itaris però, en canvi, generen el 25% dels ingressos del sector. L’objectiu, per tant, és clar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain