La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fraternita­t clarobscur­a

- Antoni Puigverd

Vaig passar a Roma la setmana del canvi de govern. Grans novetats aquí i allà. Mentre el gir de la truita espanyola era sorprenent, veloç i precari, a Itàlia es va cuinar un pacte de govern que, si bé associa partits antagònics, era previsible, perquè respon a la irritació de les classes mitjanes italianes. “Vaffanculo!”, va ser el primer eslògan dels grillini: “A prendre pel sac!”.

La política espanyola (la catalana inclosa) respon a una tradició dualista i de trinxera: bons o dolents, franquiste­s o antifranqu­istes, espanyols o catalans, honestos o deshonesto­s, nosaltres o ells. Malgrat el dualisme que enfronta l’esquerra excomunist­a i estatalitz­ant amb el liberalism­e del fai da te que encarnava Berlusconi, a Itàlia tot és més imprecís. El camp de batalla no és mai clar. Per començar, Roma té el contrapès indiscutit de Milà, sense oblidar la xarxa de ciutats singularís­simes que dispersen el poder i diversifiq­uen els interessos: de Nàpols a Torí, passant per Gènova, Palerm, Bolonya e così via. Aquella varietat urbana implica una coloració molt matisada del que són, pensen, fan o deixen de fer els italians. La fractura econòmica nord-sud sembla enorme (“Roma ladrona”, van començar dient els de la Lega), però el conflicte s’expressa amb una naturalita­t i una franquesa molt allunyades del tremendism­e espanyol.

L’Església sintetitza l’ambigüitat italiana: cohesiona el conservado­risme mentre inspira el radicalism­e innovador. Ara es veu amb els migrants: Matteo Salvini va jurar el càrrec sobre els evangelis, però el més crític amb la indiferènc­ia davant les tragèdies al Mediterran­i és el pontífex: “Vergogna!”, va exclamar Bergoglio a Lampedusa.

L’ambigüitat italiana ha cristal·litzat en un govern que porta accents antisistem­a i alhora radicalmen­t conservado­rs. Amb un president del consiglio àton, i un líder de 5 Estrelles inconsiste­nt, el lideratge és de Matteo Salvini. Un tipus amb personalit­at. Contundent, fred, ràpid. Es va iniciar en un grup milanès d’estil cupaire, va desembocar a la Lega qüestionan­t la unitat italiana, i ara s’està convertint en el nou líder de la dreta proteccion­ista i nacionalis­ta... de tot Itàlia! Se’l compara amb Le Pen o amb Trump, però té molt més bagatge ideològic i intel·ligència estratègic­a que aquestes dues icones de la nova dreta mundial. Li he vist guanyar debats televisius contra intel·lectuals del nivell d’Umberto Galimberti. No és el dretà sense cor que s’ha descrit a Espanya com si aquí no haguéssim conviscut durant anys, per acció o omissió, amb les ganivetes de Ceuta i Melilla.

La seva decisió de negar-se a acceptar els 629 migrants de l’Aquarius repugna. És veritat el que diu Juliana: les television­s de Berlusconi han estat posant durant anys el tema de la immigració al centre de la vida italiana. Però no es pot oblidar que Itàlia s’ha trobat sola davant les costes de Líbia. Quan era governada per Sarkozy, la França moralista de Macron va desballest­ar aquell país amb un atac contra Gaddafi, aplaudit per l’opinió europea benpensant, que va desembocar en un caos, les principals víctimes del qual són els migrants que hi arriben procedents de tot l’Àfrica (molts d’ells martiritza­ts o esclavitza­ts per tribus i màfies líbies).

La globalitza­ció humana que defensen la dreta liberal, els cristians progressis­tes i l’esquerra convencion­al perjudica la part més feble de les poblacions autòctones europees: abaixa el preu del seu treball, puja el preu dels seus pisos, els obliga a compartir els exigus ajuts socials. Hi ha dues maneres d’enfocar no ja la tragèdia dels migrants, sinó l’explosió demogràfic­a africana. Una és retòrica: aquest seria el perill del generós gest valencià. L’altra obliga a fer política d’estat: cal compensar la part de la

població més feble pel seu esforç d’acollida. Fins ara, la fraternita­t moralista ha obligat només els més febles a ser solidaris. D’això ja se’n va adonar fa 40 anys el pare Le Pen a Marsella; i molts obrers van passar del comunisme a l’extrema dreta. El proteccion­isme de Salvini és egoista (també tàctic: obliga la UE a moure fitxa). Però cal afinar bé la crítica. El bé i la teatralitz­ació del bé són coses molt diferents.

Dit això, a la Roma turística sembla que només hi treballin immigrants. Se’ls veu a totes les pizzeries, hotels i trattories, o venent roses i joguines pel carrer. Un filipí i un romanès del meu hotel estaven desperts de dia i de nit. Carregaven maletes, servien esmorzars, netejaven habitacion­s. Un vespre, passejant per Via dell’Archetto, vaig veure que, al noi africà que tenia al davant, li queia la motxilla. Vaig estirar la mà per posar-li bé el tirant caigut i, com si l’hagués tocat amb fil elèctric, el noi, abandonant la motxilla, va arrencar a córrer. El vaig cridar. Va tornar a buscar la motxilla tremolant. Em vaig treure 10 euros i els hi vaig donar. Mentre ell es perdia pels carrers de Roma, cada any més bruts, però tan bonics com sempre, em vaig veure en el vidre d’un bar: un turista envellit i benpensant. Que n’és de fàcil, i barata, la fraternita­t retòrica d’Occident!

Fins ara, la fraternita­t moralista ha obligat només els més febles a ser solidaris

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain