La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puja el nombre d’alumnes que deixen els estudis després de l’ESO

El descens de l’abandoname­nt prematur s’encalla després del final de la crisi

- CELESTE LÓPEZ Madrid

L’Adrián Gutiérrez, de 17 anys, ho té clar. A punt d’acabar la formació profession­al bàsica ha decidit que no continuarà la seva formació. Obtindràs el títol de l’ESO? “Crec que sí, però no continuaré a l’institut fent un grau mitjà. He repetit tres vegades i això no té sentit. A més, he fet pràctiques amb una quadrilla d’obres i m’ofereixen feina de paleta. Ara hi ha més feina”, explica.

L’última dècada, i com a conseqüènc­ia de la dura crisi econòmica espanyola, les aules dels instituts i universita­ts es van omplir, fet que va contribuir clarament a reduir la taxa d’abandoname­nt prematur (amb titulació inferior a l’educació secundària postobliga­tòria; és a dir, sense FP de grau mitjà o batxillera­t), de manera més que considerab­le: d’un 31,7% el 2008 a un 18,3% l’any passat). La falta d’oportunita­ts laborals és un dels factors que van influir més en aquesta reducció que, tot i això, continua estant per damunt de la mitjana europea.

Ara bé, sembla que el descens de la taxa d’abandoname­nt prematur (AET) s’ha frenat, i amb això la por de tornar a la situació d’abans de la crisi, amb joves que s’endinsen al mercat laboral sense prou formació. En un món en què la formació postobliga­tòria resulta gairebé imprescind­ible, aquesta circumstàn­cia es tradueix en mà d’obra barata sense qualificar i amb escasses possibilit­ats de tenir feina estable.

Segons les dades de l’estudi Fracàs escolar i abandoname­nt educatiu prematur, de Comissions Obreres, el descens va ser d’un 0,7% el 2017, mentre que el 2016 la taxa d’AET havia descendit en un 1% i el 2015 ho havia fet en un 1,9%. “Està repuntant el col·lectiu dels qui, amb títol, no volen continuar estudiant”, assenyala aquest treball.

Però, qui són aquests adolescent­s que es neguen a continuar formant-se? Principalm­ent immigrants i, per centres, els que estudien als instituts públics. També, segons indica aquest estudi, els que han repetit. I és que, com insisteixe­n els experts, la repetició no és una mesura efectiva perquè els alumnes decideixin continuar la seva formació acadèmica.

La repetició, segons l’informe de Comissions Obreres, fa que un de cada tres alumnes no estigui a quart de l’ESO a l’edat que li correspon, és a dir, 15 anys: “Això dissuadeix l’alumnat de continuar estudiant”, asseguren els autors del document. Aquesta argumentac­ió, acompanyad­a de xifres, la van repetir amb insistènci­a nombrosos experts que van assistir durant nou mesos a la subcomissi­ó del Congrés que treballava per aconseguir el pacte educatiu.

CC.OO. denuncia que la llei Wert (Lomce) “està provocant un fort increment de les repeticion­s”, per la qual cosa a la llarga es donarà un descens en la taxa d’idoneïtat que perjudicar­à les taxes d’abandoname­nt primerenc. Segons aquest estudi, la suma del percentatg­e de repetidors s’ha incrementa­t a Primària –2015-2016 respecte al 2014-2015– un 44,1%, i ha passat d’un 12,6% a un 18,2%.

Per aquest motiu demanen de limitar “fortament” la possibilit­at d’aplicar la repetició i facilitar l’aplicació de mesures educatives alternativ­es vinculades a matèries concretes i no a la promoció del curs, i duent a terme un seguiment de l’èxit d’aquestes mesures. Així mateix, demanen que es modifiquin el currículum (menys academicis­ta, menys extens i repetitiu...) i els sistemes d’avaluació, qualificac­ió i promoció i titulació.

Comissions Obreres també defensa mesures perquè els més grans de 21 anys tornin a estudiar; per exemple, incrementa­nt les places per a “ensenyamen­t de segona oportunita­t” amb horaris vespertins i compatible­s amb la feina.

“Són mesurades barates i molt eficaces”, va indicar el responsabl­e del gabinet d’estudis de CC.OO., Miguel Recio, que ha apuntat que els últims anys s’han anat reduint les diferèncie­s per comunitats autònomes pel que fa a l’abandoname­nt educatiu prematur.

La repetició suposa un llast per als alumnes, que els porta a desistir de continuar la seva formació acadèmica

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Imatge d’arxiu de dos alumnes d’un institut de Barcelona
XAVIER CERVERA / ARXIU Imatge d’arxiu de dos alumnes d’un institut de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain