La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Reis reben la clau de les missions de San Antonio

Els Reis prosseguei­xen a Texas el seu viatge pels Estats Units per reivindica­r el llegat d’Espanya

- MARIÁNGEL ALCÁZAR San Antonio (Texas)

San Antonio, de cognom Texas per distingir-la d’altres poblacions nord-americanes anomenades igual, no pot negar el seu origen espanyol, però han hagut de passar 300 anys de la seva fundació perquè la mateixa ciutat reivindiqu­i el seu passat fins a l’extrem de convidar el rei d’Espanya, descendent directe de Felip V, sota el regnat del qual es va donar a la missió cèdula de ciutadania, a participar de les celebracio­ns del tricentena­ri. Els Reis van viatjar a San Antonio des de Nova Orleans, ciutat que comparteix amb la texana data de naixement.

La visita dels Reis va començar ahir a l’antiga casa del governador, construïda el 1722 i que, després de diversos usos i avatars, ara és un museu i l’únic edifici que queda dret de l’època colonial espanyola. L’alcalde de San Antonio, Ron Nirenberg, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als Reis, i va assegurar que “l’impacte etern de la cultura d’Espanya està entreteixi­t en l’herència de San Antonio per a les generacion­s següents”. El batlle va fer entrega als Reis de la primera edició de la clau de les missions de San Antonio, després de la seva declaració, per la Unesco, com a patrimoni de la humanitat.

A diferència de Nova Orleans, que dijous passat, per primera vegada, va veure de prop un rei, San Antonio ja coneix una visita reial. El 1987 va rebre els reis Joan Carles i Sofia que, en aquell periple, van recórrer Califòrnia, Nou Mèxic, Texas i Florida, els quatre estats amb més impacte de l’empremta espanyola. Va ser ja fa 30 anys quan, sota el govern de Felipe González, es va adoptar com a política d’Estat, que han assumit els successius executius, deixar patent el pas d’Espanya per l’actual territori dels Estats Units. De cara a la celebració del Cinquè Centenari de l’arribada de Colom a territori americà, Espanya es va proposar de reivindica­r el seu llegat, que es confonia amb la cultura llatina.

La ciutat texana té com a origen la missió de San Antonio Valero, també coneguda com a El Álamo, que el 1718 va fundar el franciscà fra Antonio Olivares per, a semblança

Felip i Letícia participen en les celebracio­ns del tricentena­ri de la ciutat texana

de les missions california­nes, donar empara a nadius i colons i, de passada, evangelitz­ar els primers. San Antonio és avui una puixant ciutat en la qual viuen 1.327.000 habitants, dels quals el 65 per cent és d’origen hispà, la majoria descendent­s de texans mexicans. A diferència dels emigrants recents no van travessar la frontera; la frontera els va travessar a ells quan Texas es va independit­zar de Mèxic i més tard, el 1845, es va annexionar als Estats Units. També és notable la presència de descendent­s de canaris que van arribar a San Antonio al segle XVIII. Alguns d’ells, mudats amb roba típica illenca, van saludar els Reis quan van sortir de la casa del governador.

Del cor de San Antonio, els Reis es van desplaçar a uns deu quilòmetre­s per visitar la missió de San José, fundada el 1720, per un altre franciscà, fra Antonio Margil, i de la qual encara es conserva la major part del recinte. Felip i Letícia van visitar l’església, construïda el 1768, en la qual encara es fan misses; el graner, on es guardaven els cereals i les restes del convent. Al seu dia, San José va acollir a una comunitat de més de 350 indígenes i la seva particular­itat resideix en un sistema de séquies, encara visible fora del recinte emmurallat, amb aqüeductes i passos perquè el rec arribés als camps de cultiu.

De tornada a San Antonio, els Reis van inaugurar al Museu d’Art de San Antonio l’exposició Diseñar América: el trazado español de los

Estados Unidos, que mostra la contribuci­ó d’Espanya a la construcci­ó i ordenació del territori, el paisatge i les ciutats dels actuals Estats Units des dels primers assentamen­ts fins a l’actualitat. A la tarda, ja matinada a Espanya, el Rei va mantenir una trobada amb el governador de Texas, Greg Abbott, un dels més influents representa­nts del Tea Party, l’ala més conservado­ra del Partit Republicà. De 60 anys, és paraplègic des que el 1982, amb tan sols 25, va tenir un accident de muntanya.

Descendent­s dels canaris que van arribar al segle XVIII van rebre els Reis a l’antiga casa del governador

 ??  ??
 ??  ?? Els Reis van visitar la missió de San José, fundada el 1720 per fra Antonio Margil, que encara conserva la major part del recinte
Els Reis van visitar la missió de San José, fundada el 1720 per fra Antonio Margil, que encara conserva la major part del recinte
 ?? CASA DEL REI ?? Letícia saludant descendent­s de canaris
CASA DEL REI Letícia saludant descendent­s de canaris
 ??  ??
 ?? AFP ??
AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain