La Vanguardia (Català-1ª edició)

El segle de les llums

La central de Camarasa, la més avançada de la seva època i origen de la vaga de La Canadenca, fa 100 anys

- PAU ECHAUZ

El 1941, l’escriptor Josep Carner Ribalta, un intel·lectual vinculat a Francesc Macià i Lluís Companys, viu el seu exili a Nova York escrivint una novel·la. Sícoris, biografia d’un riu català, és una reconstruc­ció novel·lada dels episodis que van culminar amb la construcci­ó de la presa i la central hidroelèct­rica de Camarasa, que ara celebrarà el primer centenari. Aquesta central, però, no va ser l’única de les que es van construir a començamen­ts del segle passat, però sí la més destacada pels avenços tecnològic­s aplicats (va ser la més alta d’Europa fins al 1924), va contribuir decididame­nt a la industrial­ització catalana i va ser l’origen de les mobilitzac­ions obreres que van culminar amb la conquesta de la jornada de vuit hores.

Aquells episodis van marcar profundame­nt el paisatge de Camarasa i la seva història. Després de 100 anys, l’Ajuntament d’aquest petit poble de la Noguera, en col·laboració amb la Fundació Endesa, ha organitzat l’exposició Camarasa 1917-1923. Temps d’avenços tecnològic­s i lluita obrera, situada dins la central, en què s’expliquen dos àmbits fonamental­s de la infraestru­ctura: els processos tecnològic­s de la seva construcci­ó i els aspectes socials que hi estan relacionat­s.

Segons la historiado­ra Dolors Domingo, comissària de la mostra, es va utilitzar per primera vegada un tipus de formigó reforçat per abaratir el projecte. La construcci­ó, afirma, “va generar un impacte territoria­l, en les formes de vida i en les comunicaci­ons de la comarca”.

Una exposició a la instal·lació mateixa repassa els orígens i la repercussi­ó social de la seva construcci­ó

“El pantà resultant va parar les aigües del Noguera Pallaresa, i un petit poble fluvial, Oroners, va quedar submergit a sota”. L’exposició ho recorda sense oblidar que el poble riberenc, segons la novel·la de Carner Ribalta, era parada obligatòri­a per a aquells homes esforçats que es jugaven la vida baixant grans troncs de fusta riu avall. Amb Camarasa es van acabar els raiers. Dolors Domingo explica que es va triar el pas més estret, el pont del Diable, on molt aviat es va coronar una presa de gravetat de planta corba de 92 metres d’alçària sobre el curs del riu i més de 100 metres de fonaments, 218.000 metres cúbics de volum de formigó. A no gaires metres de la presa, es va instal·lar la central, amb quatre grups generadors equipats amb turbines i una potència màxima de 56.000 quilowatts.

La construcci­ó de la central i la presa la va promoure Riegos y Fuerza del Ebro, filial de Barcelona Traction Light and Power Company Limited, fundada per Fred Stark Pearson i coneguda popularmen­t com La Canadenca. Els milers d’obrers que van fer falta per dur a terme el projecte aviat es van organitzar per reclamar millores en les condicions de seguretat, horaris i salaris. La gran vaga de La Canadenca es va originar aquí i després saltar cap a Barcelona.

Camarasa està molt lligada als orígens d’Endesa i al desenvolup­ament econòmic de Catalunya. Entre el 1912 i el 1940 es van construir 12 centrals en l’eix dels rius Flamisell, Noguera Pallaresa i Segre. Generaven un 60% de l’electricit­at que es consumia a l’àrea de Barcelona. Nou són al Pallars Jussà, dues a la Noguera i una al Segrià. Actualment la infraestru­ctura manté els quatre grups hidràulics amb una potència total de 60 megawatts.

 ?? FUNDACIÓ ENDESA ?? La presa de Camarasa en una imatge del 1924
FUNDACIÓ ENDESA La presa de Camarasa en una imatge del 1924

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain