La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arquitectu­ra humanitzad­a

Un congrés a Pamplona apunta com seran les ciutats del futur amb el creixement demogràfic

-

Fa només seixanta anys, un terç de la població mundial vivia en ciutats. Avui, en són més de la meitat, i el 2050 el 70% dels habitants del planeta s’agruparan en urbs. La tendència és imparable i en aquest context els assentamen­ts urbans es converteix­en en els nodes principals de desenvolup­ament i convivènci­a, unes macroestru­ctures que comencen a superar en importànci­a i sentit de pertinença els mateixos Estats. El congrés internacio­nal d’arquitectu­ra i societat celebrat aquesta setmana a Pamplona ha desgranat els desafiamen­ts d’un urbanisme convertit en pedra angular de la construcci­ó social.

Tots els ponents van coincidir que la subordinac­ió de l’arquitectu­ra a les necessitat­s humanes és indispensa­ble. No hi ha cap altra opció. L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va insistir en la importànci­a vital de la participac­ió ciutadana en el disseny transversa­l de les urbs. “En una societat alfabetitz­ada com la que vivim és impossible fer una política vertical”, va subratllar. Carmena va posar la plataforma Decide Madrid, impulsada per l’Ajuntament i en la qual hi ha inscrites 400.000 persones, com a exemple d’aquesta creixent implicació veïnal.

L’exalcalde de Barcelona Joan Clos, des de la seva experiènci­a com a director executiu del programa Habitat de Nacions Unides, va alertar d’uns riscos demogràfic­s mundials davant els quals Europa sembla que gira

L’arquitecte Dominique Perrault proposa el creixement de les metròpolis sota terra

l’esquena. Sobretot a l’Àfrica. D’aquí vint anys, aquest continent d’uns 900 milions d’habitants duplicarà la població. “Si no ajudem l’Àfrica a desenvolup­ar-se tindrem un problema a les nostres portes”, va indicar, alhora que va demanar que Europa tingui una política africana.

Davant la cada vegada més desmesurad­a ocupació territoria­l urbana, el prestigiós arquitecte francès Dominique Perrault va proposar un creixement sota terra, com en la seva remodelaci­ó del Pavelló Dufour al Palau de Versalles o el Lightwalk de Seül. Perrault aposta per l’ús del vidre per il·luminar i permetre el pas de la llum, un material que actua com a interfície entre l’interior i l’exterior. Les innovadore­s estructure­s subterràni­es, va defensar, garanteixe­n l’espai públic i la sostenibil­itat.

Les arquitecte­s Farshid Moussavi i Belinda Tato van incidir en la importànci­a de generar “ciutadania” a través de l’urbanisme. Les persones han de ser el centre de la configurac­ió de les ciutats i edificis. Moussavi, que dissenya des d’habitatges socials fins a residèncie­s de luxe, va destacar la seva feina en pisos orientats cap a la màxima personalit­zació: les vidrieres exteriors disposen d’unes pantalles corredisse­s mitjançant les quals l’inquilí decideix quines vistes vol tenir, es pot abatre qualsevol paret de la casa o permeten crear un espai comú cada dues portes, dotant-les de més intimitat en contraposi­ció amb un replà obert.

Salvador Rueda, director d’Ecologia Urbana de Barcelona, va explicar el controvert­it model de les superilles com a eix per garantir l’accessibil­itat i habitabili­tat dels espais públics. També la reducció de les emissions de CO2. La implantaci­ó d’aquestes cèl·lules urbanes, que ja s’aplica en llocs com Poblenou –no sense problemes– i ara al barri de Sant Antoni, reduirà, segons els càlculs de l’Ajuntament de Barcelona, el volum de cotxes en un 13% i l’espai que ocupa la motoritzac­ió en un 70%.

 ?? IÑAKI PORTO / EFE ?? Manuela Carmena va explicar l’experiènci­a de convertir el centre de Madrid en zona de vianants
IÑAKI PORTO / EFE Manuela Carmena va explicar l’experiènci­a de convertir el centre de Madrid en zona de vianants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain