La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’accelerado­r LHC es renovarà a la recerca de noves lleis de la física

- JOSEP CORBELLA

L’accelerado­r de partícules LHC del CERN ha iniciat les obres de renovació més importants de la seva història amb l’objectiu d’augmentar el nombre de col·lisions que registra i l’esperança de descobrir noves lleis de la física.

Construït a uns cent metres de profundita­t en un túnel de 27 quilòmetre­s de perímetre al costat de Ginebra, l’LHC ja és en l’actualitat l’accelerado­r de partícules més potent del món. Allà va ser on es va descobrir el bosó de Higgs el 2012, dos anys després que entrés en servei l’accelerado­r. Però des d’aleshores, i malgrat haver funcionat perfectame­nt, l’LHC no ha produït cap gran descobrime­nt que hagi permès comprendre millor l’univers.

La renovació, que durarà vuit anys i té un pressupost de 950 milions de francs suïssos (820 milions d’euros), permetrà multiplica­r per deu la quantitat de dades que es registren a l’accelerado­r. Amb més dades, es podran explorar noves lleis de la física més enllà del model estàndard actualment vigent, que és correcte però incomplet.

Segons informa el CERN en un comunicat difós el 15 de juny, quan es va anunciar oficialmen­t l’inici de les obres, les teories que es podran explorar inclouen la supersimet­ria (que postula que les partícules del model estàndard tenen partícules germanes encara no descoberte­s), l’estructura interna dels quarks (que per tant no serien partícules elementals) i l’existència de dimensions addicional­s a l’univers més enllà de les conegudes actualment.

Les dades que es registren a l’LHC correspone­n a col·lisions de partícules que circulen en direccions oposades a l’interior del túnel i que xoquen gairebé a la velocitat de la llum en punts on s’han construït detectors. Per registrar més dades, s’augmentarà el que en física de partícules es diu la lluminosit­at de l’accelerado­r. Per aquest motiu l’LHC renovat es dirà HL-LHC, per les inicials en anglès d’alta lluminosit­at. A la pràctica, més lluminosit­at és sinònim de més col·lisions.

El nombre de col·lisions s’incrementa­rà concentran­t les partícules en feixos encara més estrets. Això obligarà a instal·lar uns 130 imants nous per guiar les partícules.

El projecte per augmentar la lluminosit­at de l’LHC es va iniciar el 2011 i va ser definit com una prioritat de l’Estratègia Europea de Física de Partícules el 2013. L’LHC continuarà en funcioname­nt mentre durin les obres. Per instal·lar els nous components, s’aprofitara­n dues parades de dos anys ja programade­s, una a partir del 2019 i l’altra del 2024 al 2026.

Les obres per obtenir més col·lisions entre partícules duraran vuit anys i costaran 820 milions d’euros

 ?? ROBERT HRADIL / MONIKA MAJER / CERN ?? Prototip d’un imant que s’instal·larà a l’accelerado­r de partícules LHC
ROBERT HRADIL / MONIKA MAJER / CERN Prototip d’un imant que s’instal·larà a l’accelerado­r de partícules LHC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain