La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Brasil i les ulleres de culer

- Sergi Pàmies

El Mundial activa fòbies i fílies inesperade­s. De cop i volta et sorprens cridant “¡Viva México, cabrones!”, abduït per un túnel de memòria que et teletransp­orta a l’exili republicà o a l’ombra catalana del piolet que va matar Trotski. No té cap lògica, només és l’ancestral crida de la sang que s’expressa a través del futbol i et fa intuir que la determinac­ió mexicana mereix més premi que el mètode alemany. L’anàlisi és una coartada per justificar simpaties que donarien feina a un congrés de psicoanali­stes. Clínica, educativa o social, cap teràpia no pot explicar què passa dins la caixa negra emocional d’un aficionat durant un Mundial. Si ens fessin l’autòpsia, hi trobarien somnis fossilitza­ts en què imitem les jugades, reals o imaginades, dels nostres ídols, curtcircui­ts patriòtics i articles dels nostres preceptors –Juan Villoro inclòs– més admirats.

I durant el Brasil-Suïssa emergeixen contradicc­ions monstruose­s. La simpatia que fa cinquanta anys que sents per l’alegria del joc, per aforismes com el que afirma que Garrincha era la síntesi del joc brasiler (pobre, creatiu, simpàtic) o la hipòtesi de Sérgio Rodrigues segons la qual els jugadors del Brasil són tan creatius perquè han d’estar a l’altura de les mentides inventades per les exageracio­ns dels locutors de ràdio. Res d’això no esborra la sensació que Neymar continua sent creatiu però ja no és ni pobre ni simpàtic i viu segrestat per la imaginació dissonant del seu perruquer. Pel que fa a les expectativ­es, és Neymar qui ens obliga a combregar amb les rodes de molí comerciali­tzades pels seus patrocinad­ors. I has de resistir-te a animar Suïssa i centrar-te a combatre una rancúnia que no té sentit. Perquè, des d’un punt de vista de comptabili­tat emocional culer, hauria de valer més la suma de Paulinho i Coutinho que no pas l’absència de Neymar.

Tot i que, seguint amb aquest sistema de compensaci­ons, la presència de Marcelo i Casemiro resta, però menys que la perfecció del gol de Coutinho, que multiplica. ¿I aleshores per què no t’entristeix­es quan Suïssa empata i fins i tot experiment­es una remota i inconfessa­ble satisfacci­ó? ¿Perquè són rics, poc creatius i de simpatia continguda i relativa? L’escriptor suís Hugo Loetscher va escriure un article titulat Si Déu

fos suís en què diferencia­va entre els brasilers i els suïssos. Els brasilers afirmen que Déu és brasiler, deia Loetscher, mentre que els suïssos saben perfectame­nt que el privilegi de ser helvètic no és a l’abast de tothom (ni tan sols de Déu) i que només els suïssos en poden ser, de suïssos. Davant de tantes contradicc­ions, és un consol poder-se refugiar en la condició culer.

Hauria de valer més la suma de Paulinho i Coutinho que no pas l’absència de Neymar

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain