La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mèxic sacseja la lògica

El vigent campió es veu sorprès pel gol de Lozano i un gran partit del Tri

- CARLES RUIPÉREZ

Mèxic és un país colpit pels terratrèmo­ls. Encara no fa un any, el 19 setembre, hi van morir 370 persones a causa d’un sisme. Per força, els seus habitants s’han hagut d’habituar a conviure amb les alertes sísmiques. Quan sonen les sirenes cal sortir ràpid al carrer. Siguis on siguis. Estiguis fent el que estiguis fent. És el protocol de seguretat. És el preludi de la catàstrofe. Tot i que no sempre. Ahir Mèxic va tremolar de felicitat amb la victòria del Tri contra Alemanya. La selecció de Juan Carlos Osorio va esfondrar la lògica del Mundial. La capital del país es va agitar de bon matí. Aquesta vegada, però, no era la naturalesa. No van ser les plaques tectònique­s en fricció. L’origen va ser artificial. Dos sensors de la Xarxa de Monitoratg­e Sísmic, Anàlisi i Investigac­ió Geològica van detectar moviment sota els seus peus. El balanceig va coincidir amb el gol d’Hirving Lozano a Moscou, a més de 10.000 quilòmetre­s. Va començar “possibleme­nt per salts massius durant el gol”, segons van dir els científics. Aquesta és la magnitud del triomf històric de Mèxic sobre Alemanya, a qui no havia guanyat mai i de qui havia rebut un 4-1 a la Confederac­ions l’any passat. El gol del Chucky Lozano va tombar la campiona del món: “No ens atura res”, és el lema que acompanya la selecció mexicana a Rússia. Ahir va ser cert. Mèxic va saltar, i això que faltaven els 40.000 compatriot­es que van convertir el Lujnikí en un petit estadi Azteca. Cap dels dos no arribava pletòric després dels últims amistosos. Ara bé, l’equip d’Osorio va sortir extramotiv­at, encomanat per la graderia, i els dos primers minuts ja va posar la por al cos a Neuer, que havia relegat Ter Stegen a la suplència. Boateng va haver de llançar-se a terra per tapar Lozano i en el córner posterior la rematada de Moreno va estar a punt acabar en gol després de rebotar en Plattenhar­dt.

Ningú no va dir que seria fàcil. I Alemanya va respondre amb un xut creuat de Werner i un intent de Hummels, que va obligar Ochoa a intervenir. Però va ser un miratge, una fiblada de l’orgull germànic. Mèxic es trobava molt millor al camp, pressionan­t, amb Herrera i Guardado donant sortida ràpida de pilota després de la recuperaci­ó i amb Lozano i Vela alternant la profundita­t del primer amb la pausa del segon. Tot això mentre Layún provava el seu bon cacau.

El partit no li agradava a Löw, que cap a la mitja hora de joc va posar a escalfar Reus i Gündogan. I, per acabar d’indigestar el selecciona­dor alemany, va arribar el gol de Lozano en una jugada de tiralínies, en una contra de manual: tot al primer toc, tot arran de gespa. Herrera li va robar la pilota per darrere a Khedira i Moreno de seguida va buscar per baix Chicharito, que li va deixar la pilota de cara a Guardado. El bètic l’hi va tornar de seguida. Era un tres contra tres: Chicharito, Guardado i Lozano contra Boateng, Özil i Kroos. Sí, han llegit bé. Hérnández va assistir el Chucky, que va regatejar el de l’Arsenal i va xutar enganxat al pal abans que arribés el madridista.

El gol va provocar “olés”. I més després que Ochoa volés per tocar el just i necessari una falta directa de Kroos, enviar-la al travesser i deixar el 0-1 al descans. A la segona part Alemanya va collar, esclar, i va tenir ocasions. Ara bé, va ser Mèxic qui va malbaratar les més clares per no escollir bé en diversos contraatac­s claríssims i amb superiorit­at numèrica. No va encertar i, cansada, al final li va tocar patir amb l’entrada de Reus i Brandt com a extrems i de Mario Gómez d’ariet tanc. Però ahir va tremolar fins a la teoria de Lineker.

VICTÒRIA HISTÒRICA Els mexicans no havien guanyat mai Alemanya, que l’estiu passat els va clavar un 4-1 a la Confederac­ions

 ?? CARL RECINE / REUTERS ?? Edson Álvarez sembla que agraeixi al cel la sensaciona­l victòria sobre Alemanya a Moscou
CARL RECINE / REUTERS Edson Álvarez sembla que agraeixi al cel la sensaciona­l victòria sobre Alemanya a Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain