La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora de fer por

Els ‘diables vermells’ volen apuntalar el seu potencial en un partit desequilib­rat

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

A priori sembla un partit desequilib­rat i amb no gaire substància. La millor generació del futbol belga, amb les seves estrelles al cim de la trajectòri­a, contra una Panamà que aspira a transforma­r en resultats la il·lusió de participar per primera vegada en una fase final de la Copa del Món. A més, Bèlgica ha renovat el cos tècnic per evitar fracassos com el del Mundial del Brasil i l’Eurocopa de França. Amb Robert Martínez al capdavant i Thierry Henry com a ajudant, els diables vermells acumulen 19 partits d’imbatibili­tat (amb 14 victòries), una sèrie que difícilmen­t podran interrompr­e els panas amb la seva defensa a ultrança.

Malgrat tot, els precedents col·loquen entre interrogan­ts el rendiment de Bèlgica en una gran competició. En aquest sentit, Martínez insisteix a treballar la fortalesa mental dels jugadors per evitar les perniciose­s fugues de talent per les esquerdes de la desconcent­ració o el desconcert. El català és un tècnic jove (44 anys) que té un tresor entre mans i pretén donar-li forma a través d’un sistema 3-4-2-1 que començarà incomplet a Rússia. Dos centrals de referència, Thomas Vermaelen (Barcelona) i Vincent Kompany (Manchester City), estan lesionats i es perdran l’estrena. “Tenim tres partits, que són la vara per mesurar el nostre potencial i el nostre estat, i per això hem d’estar totalment centrats i mirar de guanyar des del començamen­t”, exigeix el tècnic català de Bèlgica.

A diferència del seu homòleg, el selecciona­dor de Panamà no va tenir inconvenie­nt a avançar la seva alineació ahir. Es tracta d’un onze molt veterà, amb una bona part dels integrants que viu el Mundial com un premi de final de carrera. Blas Pérez, 37 anys; Penedo, 36; Gabriel Gómez, 34; Román Torres, 33... Falta Alberto Quintero, el cervell de l’equip d’Hernán Darío Gómez, que es va lesionar en l’últim amistós i no podrà disputar el torneig, tot i que continua en la concentrac­ió. El futbolista insígnia de Panamà va emigrar a Espanya per jugar amb el Torrellano de Territoria­l Preferent i passar pel Cartagena i l’Ontinyent abans de tornar al seu país i el seu club d’origen, el Chorrillo FC. No hi ha comparació possible amb les estrelles de Bèlgica. I tot i això, aquí tenim els canalers, amb el país empenyent i l’anunciada presència del seu president, Juan Carlos Varela, a les grades de Sotxi. “Podem fer alguna cosa, qualsevol cosa pot passar”, va anunciar Bolillo Gómez, un colombià erigit en heroi nacional de Panamà. “Som la selecció amb la mitjana d’edat més alta, però això no influeix en res. Aquí tothom corre, tothom hi posa el que cal, es preparen molt bé. Som els que tenim menys possibilit­ats, però ens enfrontare­m a ells com sigui. No venim a passejar, competirem”, avisa Blas Pérez.

EXPERIÈNCI­A PANAMENYA La selecció amb la mitjana d’edat més alta debuta en un Mundial contra una favorita

 ?? RONALD WITTEK / EFE ?? El català Robert Martínez, selecciona­dor de Bèlgica
RONALD WITTEK / EFE El català Robert Martínez, selecciona­dor de Bèlgica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain