La Vanguardia (Català-1ª edició)

Neymar, a 20 euros (pantalons inclosos)

- Jordi Basté

L’Abdoulaie no deu tenir més de trenta anys i en fa dos que és a Barcelona. No té papers i suposo que deu jugar al gat i la rata amb la Guàrdia Urbana. Aquest diumenge al migdia el Port Vell és part d’una ciutat sense llei convertida en un top manta de 800 metres, que són els que uneixen el restaurant Emperador, al costat del Museu d’Història, amb el Barcelonet­a, al peu del telefèric: el passeig Joan de Borbó gairebé de punta a punta. És un parc temàtic de la còpia i la imitació il·legalment permès. En tres hores ni un policia local controla aquesta zona plena de turistes que passegen observant i preguntant preu d’ulleres RayBan o Tom Ford, bosses de mà Louis Vuitton, calçotets Calvin Klein, sabatilles Nike o Adidas, cinturons Gucci i, per descomptat, samarretes de les seleccions del Mundial.

Hi deu haver una vintena de parades només de samarres i la de Leo Messi del Barça és la que es veu més. Es nota que el turista demana més la blaugrana que l’albicelest­e. L’Omar, un marroquí que porta una altra parada de samarretes, diu que, amb l’inici del Mundial, han canviat el gènere. “Cal posar-se al dia. Més samarretes de seleccions i menys de clubs. Iniesta ara ven més samarretes d’Espanya que del Barça”.

La de Messi amb l’Argentina, Neymar amb el Brasil, Sergio Ramos amb Espanya o Cristiano amb Portugal són les que tenen més sortida de venda. L’Abdoulaie, nascut al Senegal, em demana 20 euros per la samarreta de Neymar. “Si la compres, els pantalons hi estan inclosos. Avui és la més venuda”. Res d’estrany. A pocs metres una vintena de brasilers passegen amb la samarreta groga en espera del debut d’ahir a la nit. L’Abdoulaie en porta posada una de l’Atlètic de Madrid i es llança, com un caçador, sobre qualsevol turista que freni davant la seva manta plena de samarretes. Passejo per aquesta enorme botiga sense aparador que és el top

manta del Port Vell i em paro davant d’un venedor (també senegalès) que té sabatilles Nike a granel. Li pregunto pel preu d’unes Air Max. “23 euros”. Faig el desentès. “Què peu?”, em demana. I quan li dic que un 44, me les rebaixa, ves a saber per què, a 20. El mateix preu que la samarreta brasilera de Neymar, pantalons inclosos. En un altaveu del senegalès sona Lifestyle, dels rapers Young Thug i Rich Gang.

El Port Vell és un enorme ‘top manta’: la samarreta més venuda és la de Neymar amb el Brasil

 ?? JORDI BASTÉ ??
JORDI BASTÉ
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain