La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els campions del Ramadà

El secret perquè els esportiste­s musulmans competeixi­n, millorin marques i obtinguin títols durant el dejuni

- DOMINGO MARCHENA

El dejuni del mes lunar i sagrat del Ramadà, que aquest any va tenir lloc del 16 de maig al 14 de juny, és un dels cinc pilars de l’islam. Els altres quatre són l’oració, l’almoina, la peregrinac­ió a la Meca i, sobretot, la creença en què no hi ha més que un déu i Mahoma és el seu profeta.

La força, física i mental, és un dels pilars de gairebé qualsevol esport. I en especial de l’halterofíl­ia, que per raons òbvies no es juga, es practica. Aquesta disciplina exigeix ser una formiga o tenir els superpoder­s de Lydia Valentín, capaç d’alçar dues o tres Lydias. L’organisme arriba al límit quan una persona de 75 quilos, com aquesta campiona olímpica, mundial i europea, aixeca 121 quilos en arrencada i 147 en dos temps: un total de 268, és a dir, gairebé 3,6 vegades el seu pes.

Els talons es volen enfonsar a la terra. Els músculs són pedres i sembla que totes les articulaci­ons cremen. Els genolls tremolen i les espatlles pateixen tant com les d’un gimnasta fent el crist a les anelles. La vista es pot ennuvolar i l’univers es concentra en una olor, la de la pols de magnesi que eixuga la suor de les mans i evita que la barra rellisqui... És un esforç herculi. I ara imagineu que algú fa aquestes proeses sota un estricte dejuni, sense haver ingerit ni begut res des de fa hores. Doncs això és el que han fet Mountasser i Nasser Baghdadi, dues promeses de l’halterofíl­ia nacional. Perquè aquests bessons, de 18 anys, són catalans. Nascuts a Girona, de pares marroquins. Però la condició de migrant “no s’hereta com s’hereta el color de la pell o dels ulls”, recorda la també catalana Meriem Hatibi, portaveu d’Ibn Battuta, una fundació que basteix ponts entre cultures i religions.

Óscar Gómez, que va ser responsabl­e del Club Halterofíl­ia de Matadepera, ara és el director tècnic de la Federació Catalana d’Halterofíl­ia i entrenador del Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès. Ell és el responsabl­e dels Baghdadi i de set esportiste­s més, incloent-hi dues noies. Al grup hi ha un altre musulmà, de pares gambians, que també ha seguit uns horaris i entrenamen­ts especials per compaginar el Ramadà amb una activitat amb tanta exigència física. Però almenys ell no ha hagut de competir aquests dies.

Els germans, sí. El 2 de juny, en ple dejuni, van participar a Madrid al 56è campionat júnior d’Espanya d’halterofíl­ia. Gràcies a titans com ells i entrenador­s com el seu, Catalunya va ser la primera comunitat autònoma del podi, tant en la categoria masculina com femenina, amb uns extraordin­aris 1.004,11 punts.

Durant el Ramadà, els musulmans no poden menjar ni beure res des de l’alba fins a l’ocàs, a parchez-Casal tir de les 21.30 hores. El Consell Islàmic de Catalunya, on viuen 300.000 musulmans, recorda que les embarassad­es, els malalts, la gent gran i els nens estan exempts del dejuni. Les categories inferiors dels clubs, per tant, no s’haurien de veure afectades. A més, la temporada de molts esports ja ha acabat, com el futbol, bàsquet, rugbi o voleibol.

Altres federacion­s, com la de beisbol, tenen una presència de musulmans pràcticame­nt nul·la, just el contrari del que passa en el criquet, que va interrompr­e totes les seves activitats durant els últims 30 dies, segons la Unió de Federacion­s Esportives de Catalunya. A l’acadèmia de tennis Sán- tenen una joia a punt de col·locar-se entre els 100 primers de l’ATP. És un jove musulmà que viu a cavall entre Florida i Barcelona, i que com molts profession­als ha descartat de moment complir el Ramadà.

Tot i això, l’alta competició no és un problema per als musulmans que sí que segueixen aquests preceptes, sobretot si tenen un equip multidisci­plinari al seu servei, com passa al CAR. Tot s’ha tingut en compte, des de la preparació psicològic­a fins a la climatitza­ció de les sales d’entrenamen­t, amb la temperatur­a i la humitat ideal per evitar l’excés de calor i la deshidrata­ció. La falta d’aigua preocupava més que la falta d’aliments. “Sense una bona hidratació, els músculs tenen menys capacitat de recuperaci­ó i és més fàcil que es lesionin”, explica Óscar Gómez, el tècnic d’halterofíl­ia, que va comptar amb l’ajuda dels nutricioni­stes, els fisioterap­eutes i de tota la resta d’experts de Sant Cugat.

El repte era especialme­nt important en el cas de Mountasser i Nasser Baghdadi, que van començar a dejunar amb la vista posada en les categories de 69 i 77 quilos, respectiva­ment, del campionat júnior d’halterofíl­ia. Els entrenamen­ts, que abans del Ramadà començaven a les 11 h, es van endarrerir a les 13,30 h perquè tinguessin més hores efectives de descans després del seu últim àpat, cap a les quatre de la matinada. Els entrenamen­ts de la tarda, per contra, es van avançar i es van fer una mica més lleugers. Poques repeticion­s i molt de pes, com correspon a les vigílies d’una competició, malgrat que es van regular les càrregues de treball i els descansos. La primera victòria, la més desitjada per a tothom, va ser l’absència de lesions. La segona, l’extraordin­ari èxit de Madrid. Mountasser Baghdadi va aixecar 255 quilos en els dos millors intents i va obtenir la plata en la seva categoria. Nasser Baghdadi va ser or en la seva amb 258. Tots dos van millorar les seves marques. La fe de la força, la força de la fe.

LES FEDERACION­S Altres esports, com ara el criquet, han interrompu­t totes les seves activitats durant els últims 30 dies

LA COMPETICIÓ Gràcies a titans com ells, Catalunya lidera el campionat júnior de la disciplina a Espanya

L’ELIT El CAR de Sant Cugat varia horaris i entrenamen­ts per ajudar esportiste­s com aquests aixecadors de pes

ELS BESSONS Mountasser i Nasser Baghdadi, de 18 anys, són el millor exemple de fins on pot arribar l’esport... i la fe

 ?? RAQUEL MATEOS / UFEC ?? Per fer boca Nasser Baghdadi, assegut, contempla amb atenció l’escalfamen­t del seu germà Mountasser al Centre d’Alt Rendiment (CAR). Tot i que ara s’entrenen en aquestes instal·lacions de Sant Cugat del Vallès, els Baghdadi són del Grup Excursioni­sta i...
RAQUEL MATEOS / UFEC Per fer boca Nasser Baghdadi, assegut, contempla amb atenció l’escalfamen­t del seu germà Mountasser al Centre d’Alt Rendiment (CAR). Tot i que ara s’entrenen en aquestes instal·lacions de Sant Cugat del Vallès, els Baghdadi són del Grup Excursioni­sta i...
 ?? RAQUEL MATEOS / UFEC ??
RAQUEL MATEOS / UFEC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain