La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trampa al jubilat anticipat

Els pensionist­es que van avançar la jubilació perquè temien el factor de sostenibil­itat tindran prestacion­s més baixes

- EDUARDO MAGALLÓN

El retard en la posada en marxa del factor de sostenibil­itat de les pensions no ha evitat que alguns nous pensionist­es hagin patit una pèrdua futura amb la jubilació. Són els que van optar per prejubilar-se –tal com ha detectat el Col·legi d’Actuaris– per evitar els efectes nocius del factor esmentat, que incorporan­t en el càlcul l’esperança de vida en principi faria descendir la pensió. Com que previsible­ment no entrarà en vigor el nou mecanisme de càlcul, ha resultat innecessàr­ia la jubilació anticipada del col·lectiu estudiat ja que sempre implica una pèrdua.

Però és que, a més, el grup de treball de pensions i seguretat social del Col·legi d’Actuaris de Catalunya ha elaborat un document en què alertava precisamen­t dels riscos d’avançar la jubilació per evitar l’impacte del factor de sostenibil­itat que havia d’entrar en vigor l’any vinent. Així, qui s’hagi prejubilat aquest any, si era per evitar el factor de sostenibil­itat, haurà patit una pèrdua doble, segons la professora del Departamen­t de Matemàtica Econòmica de la UB i membre de la Càtedra ICEA-UB Manuela Bosch.

El col·legi va indicar que han detectat que ha augmentat aquests mesos el nombre de treballado­rs que han optat per jubilar-se un any abans per esquivar el factor de sostenibil­itat. Aquest factor que s’hauria d’haver posat en marxa l’any vinent modificava a la baixa la pensió de cada nou jubilat ja que tenia en compte l’esperança de vida, que cada vegada és més llarga. El que passa –adverteixe­n des del Col·legi d’Actuaris– és que avançar el moment de jubilar-se també afecta la quantia de la pensió. “En termes quantitati­us, de diners, es perd si es decideix avançar la jubilació en lloc d’esperar a fer-ho el 2019, encara que s’hagi aplicat el factor de sostenibil­itat”.

El col·legi n’ha calculat de manera quantitati­va els efectes amb un treballado­r tipus que cotitza al règim general. La pensió que li quedaria si es jubila aquest any (quatre trimestres abans del que li correspond­ria) seria de 1.084 euros. Si aquell mateix treballado­r es jubilés l’any següent i patís l’efecte del factor de sostenibil­itat la seva pensió passaria a 1.194 euros.

La professora del Departamen­t de Matemàtica Econòmica de la UB i membre de la Càtedra ICEA-UB Manuela Bosch explica que “la rebaixa de la pensions ara depèn dels trimestres que avances”. Bosch afegeix: “Hem detectat que el percentatg­e de reducció és més gran que el que provoca el factor de sostenibil­itat”.

La professora especifica que encara que finalment el factor de sostenibil­itat no entri en vigor l’any vinent, l’estudi realitzat pel Col·legi d’Actuaris és vàlid per a l’exercici previ a l’entrada en vigor.

El pacte firmat pel PNB i el PP (ara fora del Govern) i que recullen els pressupost­os és que aquest factor s’activi l’any 2023. Tot i que ateses les negociacio­ns que s’estan produint en el si del pacte de Toledo no seria descartabl­e que no arribés a aprovar-se mai i morís abans fins i tot de néixer.

El Col·legi d’Actuaris detecta que la pèrdua és més gran per retallar trimestres que pel factor de sostenibil­itat

La mesura, que havia de començar el 2019, es va ajornar al 2023, però és dubtós que s’acabi aplicant

 ?? DANI DUCH ?? En aquest cas la precipitac­ió no ha estat bona consellera per a alguns prejubilat­s
DANI DUCH En aquest cas la precipitac­ió no ha estat bona consellera per a alguns prejubilat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain