La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’App Store genera 76.000 llocs de treball a Espanya

El mercat de treball lligat a les apps creix un 28%

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

Les aplicacion­s per a dispositiu­s mòbils són un bon negoci. No només per a les empreses que les dissenyen o per a les plataforme­s que les distribuei­xen. Segons un informe elaborat per Apple, les apps que es venen a través de l’App Store han suposat la creació de 1.760.000 llocs de treball a Europa, des que l’App Store es va llançar el 2008. I això gràcies a l’anomenada economia de les aplicacion­s, els augments en l’ocupació directa i la despesa amb els proveïdors. Del total de llocs de treball creats, 1.570.000 són atribuïble­s a l’anomenat “ecosistema de l’App Store”, 170.000 formen part de la base de proveïdors europeus d’Apple, i –finalment– Europa també acull 22.000 empleats d’Apple a 19 països. A més, la companyia de Cupertino (Califòrnia) ha pagat 20.000 milions d’euros als desenvolup­adors europeus d’aplicacion­s per a iOS. I això després de quedar-se amb el 30%.

Segons Esteve Almirall, professor del departamen­t d’operacions, innovació i data sciences d’ESADE, l’aparició de l’iPhone el 2007 i de l’App Store van tenir un gran impacte en el món de la telefonia mòbil, més enllà de la innovació tecnològic­a que va suposar l’iPhone per si mateix. Les aplicacion­s “es van convertir en el factor de creació de valor més important. Van canviar la manera de competir en el mercat dels smartphone­s. L’important ja no era tant que el telèfon fos millor o pitjor, sinó la plataforma i tenir molts usuaris”, explica Almirall. Des del 2008, s’han produït 130.000 milions de descàrregu­es d’aplicacion­s a l’App Store.

I és que, a més, “programar una aplicació no és complicat i està a l’abast de molta gent”. En aquest sentit, Apple també ha aplanat el camí. En primer lloc, ha posat a disposició dels programado­rs Swift –el seu propi llenguatge de programaci­ó, amb l’aplicació Swift Playground­s– i un pla d’estudis gratuït –App Developmen­t–, que és utilitzat per molts estudiants, a més de 100 escoles i universita­ts. El curs dura un any complet i va ser dissenyat per Apple per ensenyar la programaci­ó i el disseny d’aplicacion­s a estudiants de tots els nivells.

Fins i tot, el 2016, Apple va obrir la seva primera iOS Developer Academy en associació amb la Universita­t Frederic II de Nàpols per donar als estudiants l’oportunita­t d’adquirir habilitats en el desenvolup­ament d’aplicacion­s i emprenedor­ia. A més, Apple també organitza sessions de programaci­ó a les Apple Store de tot Europa.

Però sens dubte l’èxit de les aplicacion­s per a mòbils “es beneficia molt de l’efecte de xarxa, perquè avui dia tothom té un mòbil”. A més, “la majoria de les aplicacion­s són al núvol, i per tant hi ha menys necessitat d’inversió i de capital”, diu Almirall.

De tota manera, no totes les apps són iguals i per tant el seu model de negoci és diferent, i fins i tot algunes no en tenen en absolut. “N’hi ha que busquen només tenir quota de mercat, d’altres de molt vinculades a l’economia col·laborativa, d’altres són un canal més per a les empreses –com les dels diaris– i fins i tot n’ hi ha que es llancen per a un esdevenime­nt concret”, explica el professor d’ESADE. I després hi ha les que “competeixe­n en mercats en què l’important és anar a la recerca de les caracterís­tiques individual­s de les persones. Aquestes sí que busquen monetitzar-se i no només tenir quota de mercat”, explica Almirall.

Sempre segons l’estudi d’Apple, els últims dos anys, el nombre de llocs de treball vinculats a les aplicacion­s a Europa ha crescut un 28%. El Regne Unit amb 291.000 llocs de treball, Alemanya amb 262.000 i França amb 220.000 són els tres principals països quant a llocs de treball generats per l’ecosistema de l’App Store.

Espanya és el setè país on les aplicacion­s d’Apple tenen un impacte més important en la creació d’ocupació, amb 76.000 llocs de treball. A més, la companyia té a Espanya 1.415 llocs de treball, deu vegades més que fa deu anys.

Tant Barcelona com Madrid són a la llista de les 30 ciutats més importants dins de l’economia de les aplicacion­s a Europa. En aquest sentit, Barcelona ocupa el lloc 13è amb 22.000 llocs de treball, i Madrid ocupa el lloc 18è amb 21.000 llocs de treball. Les tres ciutats on els efectes de l’economia de les aplicacion­s són més forts són Londres, París i Amsterdam, amb al voltant de 100.000 llocs de treball a cada una.

L’explicació de la bona posició de Barcelona en aquest ecosistema de creació d’aplicacion­s digitals cal buscar-la –segons Almirall– en el fet que a la ciutat fa temps que “hi ha un ecosistema digital, especialme­nt centrat en temes d’intel·ligència artificial”. I és que per a les start-ups digitals “la connexió amb universita­ts i centres d’investigac­ió que ajuden a crear un clúster” és important. A Barcelona s’ha celebrat fa poc, per exemple, el JBCNConf, un congrés sobre el llenguatge de programaci­ó Java.

També aquí hi ha instal·lats diverses empreses dedicades al desenvolup­ament de jocs per a mòbils

A la capital catalana les empreses d’aquest sector floreixen gràcies al clúster digital que hi ha des de fa temps

com King Studio i Social Point, entre d’altres. “Aquestes empreses necessiten treballado­rs molt especialit­zats i els busquen a tot el món i per tant, a l’hora de trobar una ciutat on instal·lar-se, busquen llocs que siguin atractius. I Barcelona té la imatge d’una societat multicultu­ral i bastant connectada amb el món”, diu Esteve Almirall.

D’altra banda, “aquest tipus de companyies també necessiten ambients en què hi hagi un caldo de cultiu intern que produeixi treballado­rs locals d’alta qualitat, cosa que no passa a totes les ciutats, però aquí sí”, afegeix aquest expert. Uns salaris molt més baixos respecte a altres països acaben de completar l’equació.

“Hi ha molta oferta, però com que no hi ha profession­als disponible­s les empreses han de portar talent des de l’estranger. Venen encantats perquè en altres ciutats pots tenir més salari però no tens la mateixa qualitat de vida”, afirma Jonathan Vila, organitzad­or del JBCNConf.

I és que a mesura que l’economia de les aplicacion­s creix, la demanda de desenvolup­adors i programado­rs especialit­zats augmenta. Segons les dades de la Unió Europea, els propers anys hi haurà una escassetat de 500.000 persones qualificad­es per a aquest tipus de treballs a tot Europa.

A Europa, el negoci de les aplicacion­s per a iOS ha creat 1.760.000 llocs de treball des del 2008

 ??  ?? Des del seu llançament, la botiga d’aplicacion­s d’Apple ha tingut 130.000 milions de descàrregu­es
Des del seu llançament, la botiga d’aplicacion­s d’Apple ha tingut 130.000 milions de descàrregu­es
 ?? DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG ??
DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain