La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macedònia del Nord, el nom que tanca la pugna amb Grècia

Acord històric sobre la denominaci­ó de l’antiga república iugoslava

- GEMMA SAURA

Tsipras i Zaev es donen la mà davant Mogherini i el comissari per a l’Ampliació

Un 73,2% dels grecs s’oposen al pacte, com també un 60% dels macedonis

Ahir els governs d’Atenes i Skopje van desafiar la tempesta nacionalis­ta desfermada als dos països i van firmar un acord per rebatejar la petita exrepúblic­a iugoslava com a Macedònia del Nord. El compromís pretén concloure un conflicte –de nomenclatu­ra, però essencialm­ent identitari– que ja dura 27 anys i obrir les portes de la UE i de l’OTAN als macedonis.

Reunits a la regió fronterera dels llacs de Prespa, els primers ministres grec, Alexis Tsipras, i macedoni, Zoran Zaev, es van estrènyer la mà i es van abraçar davant la mirada del mediador de l’ONU Matthew Nimetz, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mohgherini, i el comissari per a l’Ampliació, Johannes Hahn.

Tsipras va qualificar el pacte de “deure patriòtic” en una regió com els Balcans, que tant ha patit a causa del “verí del xovinisme i les fractures de l’odi nacionalis­ta”. Zaev va dir que els dos països han “mogut muntanyes”, i va defensar que es tracta d’una “solució digna per a les dues parts”. Després de la signatura, Tsipras va passar la frontera macedònia i es va convertir, d’aquesta manera, en el primer mandatari grec que posa els peus al país veí.

La cerimònia va tenir lloc en un diminut poble de pescadors. La bellesa natural del paratge era ideal per a la cita històrica, però també va resultar molt convenient que es tractés d’una zona poc poblada. Els polítics i alts càrrecs es van estalviar escenes desagradab­les. Convenia tenir la gent lluny. El compromís ha aixecat una onada d’indignació: un 73,2% dels grecs s’hi oposen, segons un sondeig difós ahir, i també un 60% dels macedonis.

A la regió grega septentrio­nal de Macedònia, la part més encesa, les campanes de les esglésies van tocar en senyal de protesta en el moment de la firma. Al poble de Pisoderi, a uns 25 quilòmetre­s, els antiavalot­s van llançar gas lacrimogen contra uns 500 manifestan­ts que van provar de superar el cordó policial. Sis agents i sis manifestan­ts van resultar ferits. Al seu torn, a l’altre costat de la frontera unes 5.000 persones recorrien la ciutat de Bitola al crit d’“Això és Macedònia”, convocats pel partit nacionalis­ta VMRODPMNE, que lidera l’oposició.

A Tsipras i Zaev els espera una cursa d’obstacles per dur l’acord a bon port, ja que és vist com una capitulaci­ó nacional als dos països.

Grècia es negava a reconèixer el seu veí del nord des que, el 1991, amb la desintegra­ció de Iugoslàvia, la república es va independit­zar amb el nom de Macedònia, el que li havia donat Tito el 1944. Els grecs –i la majoria d’historiado­rs– acusaven els veïns eslaus d’inventar-se una nacionalit­at i d’usurpar la seva herència cultural hel·lena, la de la Macedònia antiga d’Alexandre el Gran, el gran conquerido­r del segle IV a.C. Pels grecs només hi ha una Macedònia: la seva. La rebel·lió dels bisbes en aquesta influent regió –que inclou Salònica, la segona ciutat del país– explica el gir que ha fet l’església ortodoxa, que al principi defensava la necessitat d’un acord però que ara participa en les manifestac­ions en contra.

Atenes ha sostingut al llarg de tots aquests anys que Skopje amagava ambicions territoria­ls, unes sospites alimentade­s per mapes de la Gran Macedònia. Un punt important del pacte és el que obliga Skopje a treure de la seva Constituci­ó un

paràgraf que comminava a protegir “les minories macedònies” més enllà de les seves fronteres.

La tensió entre Atenes i Skopje va escalar durant l’última dècada, quan l’ex-primer ministre macedoni Nikola Grueski va omplir el país de monuments, carreteres i aeroports amb el nom d’Alexandre el Gran. L’arribada al poder, fa poc més d’un any, del socialdemò­crata Zoran Zaev va desencalla­r el conflicte. Pot semblar un xoc de puerilitat­s –l’acord tracta sobre les famoses estàtues, símbols antics (el famós sol de Vergina) i fins i tot postres com la halva, que tenen els dos països a la grenya–, però té greus conseqüènc­ies geopolítiq­ues. El factor clau que explica per què ara, asseguren els experts, han estat les pressions de la UE –amb Alemanya al capdavant– i dels EUA, inquiets per la puixança russa als Balcans. Cal ficar Skopje d’una vegada dins de les institucio­ns euroatlànt­iques. Fins i tot el calendari l’ha marcat Occident, subratlla la premsa grega. A finals de juny hi ha una cimera europea en què es vol donar llum verda a l’inici de converses amb Skopje, que fins ara vetava Atenes. A mitjan juliol hi ha cimera de l’OTAN, i es parlarà de l’adhesió.

Ara la guerra es lliura dins de cada país. Tsipras va arribar al llac Prespa hores després de sobreviure a la primera batalla política a la capital grega. Dissabte va superar una moció de censura que havia presentat el partit conservado­r Nova Democràcia (ND), que lidera els sondejos i va veure una oportunita­t per fer-lo caure. Tsipras va sobreviure perquè el seu soci de govern, el petit partit nacionalis­ta Grecs Independen­ts, va fer pinya malgrat ser un crític ferotge a l’acord. El seu líder, Panos Kammenos, argumenta que el pacte s’estavellar­à a Skopje, igualment. L’ND també buscava deixar en evidència Kammenos i arrabassar-li vot nacionalis­ta.

Tsipras protagonit­za una caiguda als sondejos des de fa mesos, a causa de les ferides persistent­s de la crisi, les promeses incomplert­es i el que molts grecs interprete­n com un servilisme davant els dictats de Berlín i Brussel·les. La polèmica macedònia ho ha agreujat. Segons un sondeig del diari Protothema, avui l’ND guanyaria les eleccions amb un 30,6% dels vots, davant un 16% de Syriza. A la regió de Macedònia, en peu de guerra, encara és pitjor: Tsipras es quedaria en un 9,1% dels vots, davant un 27% de l’ND.

Hi ha hipocresia: fa anys, quan governava, l’ND va acceptar que la solució havia d’incloure el terme Macedònia. Ara diuen que Tsipras ha cedit massa acceptant que als veïns els anomenin “macedonis” i a la seva llengua “macedoni”, per bé que se subratlli que és un idioma eslau. “L’ND pot acabar en una posició incòmoda. Si guanya les eleccions –previstes per a la primavera o la tardor del 2019– pot veure’s al Govern que haurà de firmar l’acord de què tant ha malparlat”, apunta la periodista Natassa Bastea, del diari Ta Nea.

Dels dos països, Macedònia és qui ha pagat un preu més alt pel conflicte, però allà aquest compromís també té encesos detractors. Zaev s’enfronta al president, el nacionalis­ta Gjorge Ivanov, que ha jurat que exercirà el seu dret de veto i amenaça d’acudir al Tribunal Constituci­onal si se’l salten. A la tardor l’acord serà sotmès a referèndum i hi ha poc temps per convèncer l’opinió pública. I, encara que el guanyés, per aprovar la reforma constituci­onal Zaev necessita una majoria de dos terços al Parlament, on els nacionalis­tes són la primera força. “Hi ha nombroses traves constituci­onals, legals i polítiques que són gairebé impossible­s de superar per un primer ministre dèbil, tot i l’enorme suport que rep de la comunitat internacio­nal. O sigui que guardeu el confeti i el premi Nobel de la Pau. Els dos països s’enfrontara­n a crisis profundes i tenim al davant dies turbulents”, assenyala Biljana Vankovska, professora de la Universita­t sants Ciril i Metodi de Skopje.

 ?? MAJA ZLATEVSKA / AFP ?? El primer ministre macedoni, Zoran Zaev (esquerra), i el grec, Alexis Tsipras, caminen junts sobre un pont al llac fronterer de Prespa
MAJA ZLATEVSKA / AFP El primer ministre macedoni, Zoran Zaev (esquerra), i el grec, Alexis Tsipras, caminen junts sobre un pont al llac fronterer de Prespa
 ?? FONT: Google Earth
LA VANGUARDIA ??
FONT: Google Earth LA VANGUARDIA
 ?? STR / EFE ?? Enfrontame­nts entre la policia grega i manifestan­ts nacionalis­tes al poble de Pisoderi
STR / EFE Enfrontame­nts entre la policia grega i manifestan­ts nacionalis­tes al poble de Pisoderi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain