La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona i Madrid ja només venen pisos nous sobre plànol

Les poques promocions i l’alta demanda han deixat sense estoc les dues capitals

- ROSA SALVADOR

La pressió de la demanda d’habitatge nou i les poques promocions que es duen a terme a Barcelona i Madrid han deixat pràcticame­nt sense estoc les dues capitals. Per aquesta raó, els compradors ja només poden adquirir sobre plànol i esperar un o dos anys per estrenar el pis.

El prêt-à-porter ja no existeix a les grans capitals per a l’habitatge nou: no hi ha pisos construïts a la venda a Madrid ni a Barcelona, i qui vulgui trobar un pis nou a les dues capitals pràcticame­nt només pot optar a comprar-lo sobre plànol i esperar entre un i dos anys per poder estrenar-lo.

Segons el cens d’habitatge elaborat per Societat de Taxació, Barcelona i Madrid –i les seves àrees metropolit­anes–, els dos mercats immobiliar­is més importants d’Espanya, han reduït les seves existèncie­s d’habitatge nou en un 90% els últims dos anys. I paral·lelament hi ha hagut un augment de la demanda de compra, que ja tan sols pot ser atesa venent promocions que, en molts casos, ni tan sols s’han començat.

César Hernández, director d’anàlisi de mercats de Societat de Taxació, explica que el 2014 prop d’un 60% dels pisos nous que estaven a la venda a la ciutat de Barcelona o a Madrid estaven acabats i llestos per entrar-hi a viure, mentre que avui només estan en aquesta situació un 15% a Barcelona capital i un 3% a Madrid. “La pressió de la demanda fa que aquesta tendència, a més, empitjori, i que sigui una situació difícil de revertir”. A parer seu, i amb aquest ritme d’inici d’obres noves, almenys durant els pròxims dos anys es mantindrà la impossibil­itat de comprar un pis nou ja acabat: “Hem d’esperar fins que comencin a pujar els tipus d’interès. Llavors potser es refreda l’interès comprador, baixi el ritme de vendes i les promotores acabin les obres tenint encara pisos sense vendre”.

La falta d’estoc es veu agreujada per la política comercial d’algunes promotores, que busquen capitalitz­ar les pujades de preus de l’habitatge que els experts anticipen per als anys vinents. Així, algunes promotores no comerciali­tzen tots els pisos que tenen en marxa, sinó amb prou feines un 30%, el mínim que exigeix la banca de cara a concedir el crèdit per finançar les obres, i esperen a treure a la venda la resta de pisos quan acabi la promoció, presumible­ment a preus més elevats. En altres casos els promotors sí que treuen tota la promoció a la venda, però a uns preus superiors als de mercat, convençuts que, quan acabi la promoció, aquests preus ja estaran a nivell de mercat.

Segons l’Associació de Promotors i Constructo­rs de Catalunya (APCE), la venda sobre plànol d’un percentatg­e del voltant d’un 30% de la promoció és una exigència de les entitats financeres i dona seguretat als bancs i als mateixos promotors que el projecte és adequat i que té una ubicació, caracterís­tiques i preu adequats a la demanda. A més, tal com recorda l’APCE, després de la crisi financera s’han incrementa­t les garanties financeres per als compradors, que asseguren les quantitats que desemborse­n abans d’escriptura­r l’habitatge.

Hernández explica que és més freqüent haver de comprar pisos sobre plànol a Madrid, atès que a moltes localitats hi ha controvèrs­ies sobre la normativa urbanístic­a i els promotors comencen a vendre però no s’atreveixen a començar les obres fins a tenir totes les llicències. A la ciutat de Barcelona, assenyala, és més freqüent comprar pisos en construcci­ó, perquè moltes promocions s’aixequen després de fer enderrocar un edifici preexisten­t.

La paralitzac­ió d’obres noves durant gairebé una dècada, per efecte de la crisi immobiliàr­ia, ha reduït l’estoc de pisos a la venda a mínims històrics, fet que explica la pressió sobre els preus. Segons Societat de Taxació, a Barcelona i els municipis de la seva àrea metropolit­ana (que agrupen un 65% de la població de la província i un 66% del parc d’habitatges), durant els dos darrers anys s’han venut un 89% dels habitatges i tan sols hi ha 3.601 habitatges nous a la venda, dels quals amb prou feines 1.047 es troben a la mateixa ciutat de Barcelona (1 per cada 1.528 habitants, ja que a la ciutat hi viuen 1,6 milions de persones). A Madrid, indica l’estudi, la situació és similar: l’estoc de pisos a la venda s’ha reduït un 93,7% els últims dos anys i solament queden 6.319 habitatges nous pendents de venda; 3.067 a la capital (1 per cada 1.32 habitants).

La taxadora destaca que l’estoc d’habitatge nou a la venda s’esgotarà en 14 mesos a Barcelona i en només 8 a Madrid, de manera que “si no es posen a la venda noves unitats que permetin absorbir la demanda creixent, es pot preveure un escenari d’acceleraci­ó en els repunts de preus ja observats en semestres recents”, conclou.

L’estudi no avalua els efectes que podria tenir la moratòria de concessió de noves llicències d’obra que ha anunciat l’equip de govern d’Ada Colau. Segons l’Associació de Promotors i Constructo­rs de Catalunya (APCE), la moratòria de l’Ajuntament podria provocar una paràlisi en l’activitat del sector, i afegir, per tant, encara més pressió sobre els preus, a causa del desequilib­ri que aquesta mesura generarà entre l’oferta i la demanda.

NO HI HA RES NOU ACABAT Només un 3% dels pisos a la venda a Madrid i un 15% a Barcelona estan acabats

MÍNIMS HISTÒRICS Tan sols hi ha 1.047 pisos nous a la venda a Barcelona i 3.067 a la ciutat de Madrid

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Promoció d’habitatges al saló immobiliar­i Barcelona Meeting Point
LLIBERT TEIXIDÓ Promoció d’habitatges al saló immobiliar­i Barcelona Meeting Point
 ?? FONT: Societat de Taxació
Anna Monell / LA VANGUARDIA ??
FONT: Societat de Taxació Anna Monell / LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain