La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els dimonis de De Gea

El porter d’Espanya se sent incomprès però no vol perdre els nervis

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

L’error que li va costar a la selecció espanyola el triomf contra Portugal ha posat en qüestió el porter del Manchester United, David de Gea, les males actuacions del qual amb la roja es barregen amb el seu caràcter introverti­t, que dificulta la relació amb la premsa espanyola i planteja uns dubtes sobre el seu joc que, si tingués al costat un altre porter de categoria, podrien costar-li la titularita­t en aquest mundial.

Tranquil, però molt desconfiat. Amb personalit­at per aguantar els cops però també introverti­t. Calmat en el seu tracte amb els defenses, a qui no sol cridar, a diferència d’altres porters, però també incomprès. Així és i se sent David de Gea, segons persones del seu entorn a la selecció espanyola. Totes les mirades se centren en ell en els últims dies en la concentrac­ió de la roja a Krasnodar pel seu desastrós error contra Portugal que se suma a una espifiada en l’amistós contra Tunísia i a un altra contra l’Argentina al març. Tres accions deficitàri­es en tres dels últims quatre partits d’Espanya són un hàndicap en un lloc tan delicat i en un torneig tan important. Per bé que tothom s’ha llançat en bloc a protegir-lo, de Hierro a Ramos, passant per Piqué, Aspas o Diego Costa, la veritat és que el seu rendiment genera dubtes. Ell ha preferit refugiar-se en la seva família i va passar bona part de les hores lliures que va concedir el selecciona­dor amb els seus pares, amb qui va dinar dissabte. Transmet senyals contradict­oris. D’una banda la fermesa per donar la cara després d’errar i sortir a parlar amb una gorra de beisbol girada cap enrere i estètica rapera. Per l’altra la solitud del porter, una cosa que també sortia moltes vegades de Valdés.

“Per què estàs tan ressentit? Per què no t’avens amb la premsa espanyola?”, li van preguntar a boca de canó. De Gea va provar de contestar sense ficar-se en més compromiso­s però continua pensant el mateix que va dir al març. “A Anglaterra noto més respecte i més afecte del que percebo quan vinc a Espanya”, va respondre el porter format a l’Atlètic. A la Premier considera que es dramatitza menys i es relativitz­a més. Ell prefereix girar full tot i que hi ha un tema que no aconseguei­x mai tancar del tot. És el que el va afectar en la concentrac­ió espanyola en l’Eurocopa del 2016, el conegut com a cas Torbe, un escàndol sexual en el qual va sorgir el seu nom. Llavors Pedro Sánchez, actual president del Govern central, va manifestar que se sentia incòmode amb la presència de De Gea a la selecció, paraules que encara li fan mal al porter. Per això quan el líder polític va anar a fer-se la fotografia amb els internacio­nals abans que viatgessin a Rússia tots van aplaudir el seu discurs menys el porter. Després ha repetit que desitja unes disculpes públiques de Sánchez, que no es conforma amb el perdó privat que li va demanar el president. Això prova una perseveran­ça que també forma part de la seva manera de ser.

“Com diria el mestre Luis Aragonés, De Gea té l’esquena molt ampla. Un accident el té qualsevol però té la confiança de l’entrenador i de tot el grup. L’important és que ell se senti bé i que surti reforçat de tot això”, va comentar ahir en una trobada amb la premsa l’exjugador Carlos Marchena, nou enllaç entre els futboliste­s, el cos tècnic i la Federació Espanyola.

Caldrà veure com reacciona perquè se’l va veure com un flam i això els davanters rivals ho detecten. Té sort que el seu suplent no sigui Iker Casillas, per exemple, perquè si no hi hauria un clam perquè es produís el relleu. Amb el veterà Reina i el jove Kepa com a alternativ­es no és el cas, tot i que el porter de l’Athletic traspua ambició i se sent preparat per molt Mundial que s’estigui disputant. En aquest sentit la situació és diferent a la que va emprendre Camacho a l’Eurocopa del 2000 quan va decidir retirar la titularita­t a Molina i donar-la a Santi Cañizares.

De Gea sempre ha estat especial, des que Quique Sánchez Flores el fes debutar amb l’Atlètic, dies en què recorria 114 quilòmetre­s entre l’anada i la tornada des d’Illescas (Toledo), on vivia, fins a El Cerro del Espino, on s’entrenava. El conjunt matalasser li va impedir concedir entreviste­s perquè no s’espatllés i tampoc no s’ha avingut gaire després a estar present en els mitjans. Tot i això, la seva relació amb la cantant Edurne l’ha portat moltes vegades a estar en voga a les xarxes socials i al paper cuixé de la mateixa manera que l’intent permanent de Florentino Pérez de portarlo al Bernabeu l’ha mantingut sempre en el rum-rum del mercat.

Els gossos, les bitlles i el tennis són algunes de les seves aficions. Se sap molt sobre ell però no deixa de tenir un punt d’enigmàtic. Com si no sortís del seu laberint.

UNA RELACIÓ TENSA “Per què estàs tan ressentit? Per què no t’avens amb la premsa espanyola?”, li van preguntar

 ?? DEAN MOUHTAROPO­ULOS / GETTY ?? David de Gea després del segon gol que va concedir a Portugal
DEAN MOUHTAROPO­ULOS / GETTY David de Gea després del segon gol que va concedir a Portugal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain