La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’origen del monstre

Thomas Weber explica i documenta el moment que Hitler va passar de “bèstia rara” a líder fanàtic

- FERNANDO GARCÍA

L’historiado­r alemany Thomas Weber investiga a De Adolf a Hitler els fets que van transforma­r un humil caporal de l’exèrcit imperial alemany el 1919 en el màxim dirigent del tercer Reich.

En quin moment i de quina manera el dictador nazi va deixar de ser un tipus més aviat mediocre i una “bèstia rara” per convertir-se en el líder segur de si mateix que amb el temps conduiria el seu país i Europa a la seva època més fosca? D’això, de respondre a aquesta pregunta, va el llibre De Adolf a Hitler (Taurus), de l’historiado­r alemany Thomas Weber. La seva documentad­a tesi perfila el tirà com “un oportunist­a i un narcisista” però també com “un home d’idees” obsessiona­t per afrontar al preu que fos els problemes que havien debilitat i fet perdre la Primera Guerra Mundial a Alemanya.

En la seva resposta al plantejame­nt central del llibre, és a dir, el com i el quan de la transforma­ció personal de Hitler, Weber discrepa de les teories que situaven aquest canvi en els seus anys de joventut a Àustria o bé en la guerra del 1914. Segons la seva opinió, i d’acord amb documents i testimonis contrastat­s al llarg d’ anys d’investigac­ió, el soldat de rereguarda “estrany i solitari” que era Hitler fins a mitjans del 1919 va esdevenir “líder en potència” exactament quan, a la primavera d’aquell any, va ser nomenat representa­nt de la seva companyia militar. Va ser llavors quan va tastar la mel del poder. I li va agradar tant que ja no va poder desprendre’s del seu sabor dolç i gratifican­t.

Al llarg de 550 pàgines consagrade­s a relatar l’evolució del personatge en el crucial període entre els anys 1918 i 1926, Weber destaca com el futur genocida va passar en poc temps de donar suport al Govern socialista de Baviera aliat amb Moscou a liderar el nacionalso­cialisme alemany, no sense abans haver-se impregnat de les tècniques de propaganda i espionatge en operacions dirigides contra grups de tendència socialista i comunista.

Perquè, en el seu període de formació, Hitler era un oportunist­a que anteposava la seva ànsia de reafirmaci­ó i la seva set de poder a la més mínima fidelitat a qualsevol bàndol. Tot i això, també era “un idealista”, aclareix l’autor en la seva entrevista amb La Vanguardia. Weber es refereix en aquest sentit a l’acusat rebuig del llavors aprenent de dirigent de tot el que al seu entendre danyava el seu país com a potència capaç de competir amb altres estats. El cor dels problemes d’Alemanya es trobava per ell en “el territori, la mà d’obra i el poder”, assenyala l’historiado­r. I en aquell moment la defensa d’aquests elements entroncava amb “el suport al col·lectivisme i el rebuig a l’individual­isme i, sobretot, al capitalism­e financer”.

El ferri i creixent antisemiti­sme de Hitler és en gran manera, segons Weber, una derivació de la seva aversió cap al capitalism­e en tant que suposat responsabl­e de la fragilitat interna d’Alemanya. La nació era socialment injusta i desigual per culpa d’un sistema econòmic del qual responsabi­litzava el “materialis­me dels jueus”, i aquesta era la raó per la qual calia eliminar-los.

Des del moment en què el focus de Hitler es va orientar cap als jueus, ells van passar a ser en la seva ment “els líders d’una gran conspiraci­ó, ja es trobessin a Berlín, París o Nova York”. Ells “dirigien el món i corrompien la classe treballado­ra, creant una incertesa general”. Després els va associar al bolxevisme, però aquest era per ell un problema “subsidiari” del semitisme, indica el també professor d’Història.

Un altre de les facetes que Weber emfatitza a l’hora de perfilar Hitler en la seva etapa de construcci­ó com a mandatari és la de biògraf d’ell mateix, evidentmen­t en termes hagiogràfi­cs. Primer, i gairebé mentre sembrava Munic de fotografie­s i postals del seu rostre, va publicar un primer esbós de la seva vida i les seves idees que, l’any 1923, va fer firmar una altra persona, l’aristòcrat­a Victor von Koerber, perquè tingués més acceptació. En el text, el llavors cap del Partit Nacionalis­ta Obrer Alemany es comparava amb Jesucrist i equiparava l’episodi de la resurrecci­ó amb el de la seva polititzac­ió i descobrime­nt de “la veritat” d’Alemanya, anys abans. Va ser el preludi de Mein Kampf (La meva lluita), editat en dos volums entre el 1925 i el 1926.

Weber defineix els dos llibres de Hitler com una col·lecció de “mentides i històries”, però també com una demostraci­ó del seu caràcter “sagaç, astut, calculador i intrigant”. En contra del que es pensava fins fa poc, Mein Kampf “no és una simple operació de blanqueig o embellimen­t” de la personalit­at del dictador “ja que el nucli del llibre és una pura invenció”, diu l’historiado­r. Això retrata el dictador com “un gran estrateg”, atès que “durant dècades ens ha fet creure les seves mentides i fabulacion­s”, afegeix Weber.

Entre una i altra autobiogra­fia, el novembre de 1923 Hitler va comandar el fallit cop d’estat conegut com a Putsch de Munic, pel qual passaria nou mesos a la presó. Weber s’atura en la també avortada fuga del dirigent una vegada que l’intent havia fracassat. “El metge i l’infermer que el van posar fora de perill van intentar fugir amb ell a Àustria però just abans d’arribar als Alps, el cotxe en què viatjaven es va avariar”, recorda. El contratemp­s va ser “un fet de conseqüènc­ies històrique­s mundials”. Perquè, “en cas d’haver arribat a la frontera austríaca, Hitler no hauria estat jutjat ni empresonat a Landsberg i, molt probableme­nt, avui no seria més que una nota a peu de pàgina”.

Ben al contrari, cent anys després que comencés a convertir-se en un monstre, Adolf Hitler continua estant d’actualitat.

El 1919 va ser nomenat representa­nt de la seva companyia militar; va tastar la mel del poder i li va agradar

 ?? DISCOVERY MAX ?? Oportunist­a i idealista En la seva etapa de construcci­ó, Hitler va fer de biògraf d’ell mateix
DISCOVERY MAX Oportunist­a i idealista En la seva etapa de construcci­ó, Hitler va fer de biògraf d’ell mateix
 ?? LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE ?? L’historiado­r Thomas Weber
LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE L’historiado­r Thomas Weber

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain