La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kabila no abandona

- Josep F. Mària J.F. MÀRIA, jesuïta i professor d’Esade Business and Law School

Josep F. Mària pren l’exemple del Joseph Kabila, actual dirigent de la República Democràtic­a del Congo, per reflexiona­r sobre els condiciona­nts legals i materials que porten a tants i tants dirigents africans a resistir-se quan els arriba l’hora d’abandonar el seus càrrecs públics: “El partit del president va provar de reformar la Carta Magna per perpetuar Kabila, però no se’n va sortir. I ara una part important de la població està intentant forçar la convocatòr­ia electoral”.

Aprincipis de febrer vaig tenir una conversa telefònica amb Kinshasa. El meu amic desaconsel­lava de viatjar al seu país en les properes setmanes: es preveien manifestac­ions i repressió en el pols entre el Govern i l’oposició. Efectivame­nt, fa més d’un any que Joseph Kabila hauria d’haver convocat eleccions presidenci­als, un cop esgotats els seus dos mandats de cinc anys que preveu la Constituci­ó. El partit del president va provar de reformar la Carta Magna per perpetuar Kabila, però no se’n va sortir. I ara una part important de la població està intentant forçar la convocatòr­ia electoral. En concret, el paper de l’Església catòlica (majoritàri­a en aquesta excolònia belga) està essent determinan­t. I ja hi ha hagut assalts a convents i a la casa del cardenal de Kinshasa Laurent Monsengwo (assessor del papa Francesc) per part de grups descontrol­ats pro-Kabila. Arriba l’estiu i no hi ha hagut avenços: és que Kabila i els seus no volen deixar el poder.

Aquesta situació és comuna en altres democràcie­s africanes. Intento una explicació a partir dels incentius dels governants per deixar el poder. En primer lloc, els qui perden el poder no són només els alts càrrecs governamen­tals, sinó també unes capes molt amples de l’administra­ció, que canvien totes si canvia el govern. En segon lloc, el teixit econòmic i empresaria­l no ofereix prou llocs de treball comparable­s amb els del govern/administra­ció. I en tercer lloc, el final de la immunitat dels governants pot significar el principi de la responsabi­litat legal, que és seriosa en cas de polítics com el president: Joseph Kabila era un alt càrrec militar durant la guerra del 1998 al 2003.

En síntesi: hi ha molt pocs incentius perquè el president convoqui eleccions a la República Democràtic­a del Congo. Potser una democràcia sense Estat (seguretat jurídica per als funcionari­s), sense mercat (un bon teixit empresaria­l que aculli exgovernan­ts) i amb un passat recent de violència és més difícil de mantenir.

Em sembla pertinent també preguntar si a les nostres latituds la discrecion­alitat dels polítics respecte a les places de funcionari­s o la qüestió de la immunitat no condicione­n també els calendaris electorals. No fos cas que creguéssim que els europeus som més generosos i patriotes que els africans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain