La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què mengen els dofins

El CSIC investiga la dieta dels cetacis per contribuir a la seva conservaci­ó

- ADOLFO S. RUIZ

Un estudi sobre aquests mamífers elaborat amb l’objectiu de preservar l’espècie ha determinat que s’alimenten principalm­ent de lluç i congre.

Identifica­r la dieta dels dofins mulars per ajudar a preservar l’espècie. Experts de l’Estació Biològica de Doñana del Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (EBD-CSIC) han dut a terme una investigac­ió pionera sobre els dofins mulars al golf de Cadis que ha permès identifica­r per primera vegada la dieta d’aquests cetacis. “Si sabem de què s’alimenten principalm­ent i quina és la seva dieta bàsica, estem fent un pas important per a la seva conservaci­ó”, comenta el científic Joan Giménez Verdugo, que ha liderat la investigac­ió.

Giménez Verdugo va néixer a Rubí fa 31 anys, es va llicenciar en Biologia a l’Autònoma de Barcelona, té un màster en Biodiversi­tat i Conservaci­ó a la Universita­t de Barcelona i es va traslladar a Andalusia l’any 2012 per treballar a l’Estació Biològica de Doñana. També és investigad­or de l’associació Circe (Conservaci­ó, Informació i Investigac­ió sobre Cetacis), amb seus a Sevilla i Tarifa (Cadis). “El mar m’ha fascinat i vull entendre una mica més que passa en aquest món per poder-lo conservar. Investigar és una eina clau per poder conservar adequadame­nt”, assenyala el biòleg, que també és premi de l’Ajuntament de Sevilla al millor investigad­or jove.

El resultat més important obtingut amb aquest estudi es haver determinat que aquests dofins s’alimenten especialme­nt de lluços i de congres, tot i que la investigac­ió ha trobat restes de fins a 35 espècies diferents, com vidriades, pagells i cabots. “Unes espècies que també són capturades amb finalitats comercials, cosa que podria suposar una certa competènci­a entre humans i dofins al Golf: tots dos necessiten aquests peixos. El fet que el Govern espanyol i l’autonòmic garantissi­n la creació d’àrees marines protegides sota les recomanaci­ons de la UE seria vital per als dofins i també per als pescadors”, assenyala Giménez.

Els dofins mulars són una espècie integrada al catàleg d’espècies prioritàri­es per a la Unió Europea. “Es tracta d’una espècie molt vulnerable perquè, com que viu a prop de la costa, està molt exposada a activitats humanes com la pesca, el trànsit marítim i la contaminac­ió”.

En la investigac­ió s’han utilitzat per primera vegada dues tècniques de treball que fins ara es feien servir per separat. Els autors de l’estudi han buscat en les necròpsies el contingut de l’estómac de cetacis morts, i això els ha permès saber quines han estat les seves últimes ingestes. D’altra banda, durant dos anys han fet petites biòpsies a distància d’exemplars vius.

“Amb una ballesta llancem unes fletxes modificade­s amb què extraiem un tros de pell i greix que després sotmetem a anàlisis químiques per quantifica­r els isòtops estables, una tècnica que permet inferir la dieta assimilada dels animals objecte de l’estudi i que ens proporcion­a molta informació”, explica Joan Giménez Verdugo. Una estratègia doble que ha permès l’examen de 13 individus en el primer cas i de 51 en el segon.

Els dofins mulars conformen unes societats molt més fluides que altres classes de cetacis. “Mentre les orques viuen tota la vida en un únic nucli familiar, els dofins mulars formen grups molt més dinàmics, en què els individus es barregen i interactue­n molt més els uns amb els altres; són grups menys definits”, explica l’investigad­or, que l’any passat va veure com el Govern portava al BOE les propostes que va elaborar el seu equip d’investigac­ió entorn de la conservaci­ó de les orques al golf de Cadis i l’Estret.

Giménez Verdugo espera que aquesta investigac­ió, titulada Diet of bottlenose dolphins from the Gulf of Cadiz: Insight from stomach content and stable isotope analyses, que s’ha publicat a la revista científica Plos

One, “pugui ser la base per redactar un pla de conservaci­ó per a aquesta espècie a les nostres aigües”.

Els biòlegs defensen que es creïn zones on es pugui pescar per protegir els mamífers marins

 ?? ESTACIÓN BIOLÓGICA DE DOÑANA / CSIC ?? Els dofins mulars, com aquests del golf de Cadis, formen part del catàleg d’espècies prioritàri­es de la Unió Europea
ESTACIÓN BIOLÓGICA DE DOÑANA / CSIC Els dofins mulars, com aquests del golf de Cadis, formen part del catàleg d’espècies prioritàri­es de la Unió Europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain